Hlavní obsah

Šlesingra dělila jediná trefa od druhé medaile

ANTERSELVA

Příliš dlouhé otálení a následná chyba při posledním výstřelu připravily českého biatlonistu Michala Šlesingra o další cenný kov z mistrovství světa v italské Anterselvě. Čtyřiadvacetiletý reprezentant se v nedělním stíhacím závodě na 12,5 km dlouho držel v boji o medaile, ale po trestném kole na závěrečné položce vstoje nestačil finiši pronásledovatelů a skončil čtvrtý.

Článek

Svoje druhé zlato získal norský biatlonový suverén Ole Einar Björndalen, stříbro vybojoval Rus Maxim Čudov a bronz Vincent Defrasne z Francie.

Po nečekaném stříbru ze sobotního sprintu vyrazil Šlesingr do stíhacího závodu chvíli za fenomenálním Björndalenem a náskok 20 vteřin před třetím Ukrajincem Deryzemljou mu dával velké naděje na zisk další medaile. Český biatlonista hned na prvním kilometru Nora dostihl a společně začali navyšovat vedení před ostatními.

Na první střelbě vleže sice Björndalen vyprazdňoval svůj zásobník rychleji, ale při poslední ráně se nevyvaroval chyby a musel na trestný okruh. "Cítil jsem se dobře a věřil jsem si, že trefím," prohlásil na webových stránkách Českého biatlonového svazu Šlesingr, který se rázem dostal do čela závodu a před norským suverénem si vypracoval slibný náskok 16 vteřin.

Vedení neudržel

Čtyřiadvacetiletý rodák z Ústí nad Orlicí i v druhém běžeckém okruhu držel senzační vedení, i když se k němu Björndalen začal pomalu přibližovat. Při druhé položce vleže Šlesingr opět sestřelil všech pět terčů, ale totéž se povedlo i fenomenálnímu Seveřanovi, který se "pověsil" těsně za českého biatlonistu. V jednom z mírných stoupání těsně před úvodní střelbou vstoje se Björndalen dostal před Šlesingra, který stejně jako v sobotu před jednotlivými položkami zvolnil, aby se mohl vydýchat.

Střelba vstoje dokonale zamíchala pořadím. Šlesingr první tři rány zvládl a v tu chvíli už mířil Björndalen na trestný okruh. Český biatlonista však zazmatkoval, čtvrtý pokus pokazil a v rychlosti netrefil ani poslední výstřel. "Zaregistroval jsem, jak si publikum povzdychlo, když Ole Einar minul terč. Tomu nelze zabránit a zřejmě mě to ovlivnilo. Rány už jsem nepustil v rytmu," uvedl Šlesingr.

Chybovali ale i ostatní, a tak se český reprezentant udržel za suverénním Norem, který s pohodlným náskokem mířil k druhému zlatu, na skvělé stříbrné pozici.

Před závěrečnou střelbou Šlesingra dostihl stříbrný medailista z olympiády v Turíně Tomasz Sikora z Polska, který startoval do dnešního závodu z páté pozice po sprintu. Zkušený biatlonista ale dvakrát minul terč a před českou výpravou se začínala rýsovat další medailová šance.

Před poslední ranou se roztřásl

Šlesingr první čtyři výstřely zvládl v tempu a bezchybně, ale před dvacátou ranou v soutěži zaváhal. Svůj pokus několikrát odložil, dokonce se zhoupl v kolenou, ale stejně nezamířil přesně. "Úplně se mi podlomila kolena. Najednou jsem si uvědomil, že jedu stále o medaili a celý jsem se roztřásl. Napomohla tomu samozřejmě i únava," litoval Šlesingr.

Sice se ještě po návratu z trestného kola udržel na bronzové příčce za Björndalenem a skvěle jedoucím Defrasnem z Francie, ale za ním se vytvořila silná skupinka pronásledovatelů. "Oproti normálnímu průběhu střelby jsem ztratil dobrých patnáct dvacet sekund. Vlastně jsem tam prostál jedno trestné kolo navíc," uvědomoval si Šlesingr.

Björndalen mezitím v klidu směřoval do cíle pro svůj devátý titul z mistrovství světa a upevnění vedoucí pozice v hodnocení Světového poháru. Za ním se rozpoutal dramatický souboj o další cenné kovy. Šlesingr v kopci nestačil nástupu ruského biatlonisty Čudova a Nora Svendsena a propadl se na páté místo. Čudov poté finišem zlikvidoval náskok Defrasneho a v cílové rovince ho o špičku boty porazil. Šlesingr v sobě nakonec našel zbytek sil, Svendsenovi vrátil předjetí a nakonec protnul cíl jako čtvrtý.

"Na trati je takový dlouhý výjezd, který se profilově vlní. Sklon kopce je chvíli prudší a chvíli mírnější. Tam mi to sedí a tam jsem se také dokázal vzpamatovat," řekl Šlesingr. "Medaili sice dnes nemám, ale přesto jsem za dnešní výsledek šťastný. Navíc jsem získal řadu zkušeností," dodal.

Ostatním českým reprezentantům se stejně jako v sobotu příliš nedařilo. Jaroslav Soukup si oproti sprintu o jedno místo pohoršil, Roman Dostál se sice posunul o deset příček vzhůru, ale 40. pozice je hluboko pod jeho možnostmi. Ondřej Moravec musel na pět trestných kol a dojel 49.

Neunerová triumfovala i ve stíhačce

Německá biatlonistka Magdalena Neunerová napodobila Oleho Einara Björndalena a vybojovala na světovém šampionátu v italské Anterselvě svoji druhou zlatou medaili. Po sobotním triumfu ve sprintu nechala za sebou v dnešním stíhacím závodě na 10 km stříbrnou Norku Lindu Grubbenovou a bronzovou Annu Carin Olofssonovou ze Švédska.

České biatlonistky se ani v druhém závodě na mistrovství neprosadily na bodovaná místa. Zdenka Vejnarová si sice oproti sprintu o tři příčky polepšila, ale elitní třicítka jí o čtyři pozice unikla. Před Zuzanu Trýznovou se v průběhu stíhačky dostaly nejrychlejší biatlonistky o celé kolo, a proto pořadatelé českou reprezentantku podle pravidel stáhli z trati. Magda Rezlerová po poradě s trenérem do dnešního závodu vůbec nenastoupila.

Mistrovství světa v Anterselvě má v pondělí na programu volný den. V úterý jsou na programu vytrvalostní závody, v nichž bude český reprezentant Roman Dostál obhajovat zlatou medaili z rakouského Hochfilzenu.

MS v biatlonu - Anterselva (It.)
Muži - stíhací závod (12,5 km)
1. Björndalen (Nor.) 32:21,2 (2), 2. Čudov (Rus.) -1:09,8 (3), 3. Defrasne (Fr.) -1:09,9 (1), 4. Šlesingr (ČR) -1:14,7 (3), 5. Svendsen (Nor.) -1:17,2 (3), 6. Poirée (Fr.) -1:18,8 (3), 7. Sikora (Pol.) -1:19,4 (3), 8. Jarošenko -1:27,5 (1), 9. Čerezov (oba Rus.) -1:36,1 (1), 10. Rösch (Něm.) -1:44,3 (2), ...33. Soukup -3:49,2 (5), 40. Dostál -4:54,8 (3), 49. Moravec (všichni ČR) -6:01,1 (5).
Průběžné pořadí SP (po 16 z 27 závodů)
1. Björndalen 488 b., 2. Greis (Něm.) 432, 3. Ferry (Švéd.) 421, 4. Jarošenko 399, 5. Čerezov 399, 6. Kruglov (Rus.) 392, ...19. Šlesingr 212, 28. Vítek 141, 46. Dostál 32, 48. Soukup 29, 54. Holubec 17, 56. Moravec (všichni ČR) 15.
Ženy - stíhací závod (10 km)
1. Neunerová (Něm.) 33:01,6 (4 tr. okruhy), 2. Grubbenová (Nor.) -7,1 (1), 3. Olofssonová (Švéd.) -7,6 (5), 4. Gusevová (Rus.) -47,8 (2), 5. Brankovičová (Slovin.) -1:03,3 (2), 6. Baverelová-Robertová (Fr.) -1:22,5 (2), 7. Gregorinová (Slovin.) -1:24,8 (2), 8. Ponzaová (It.) -1:30,2 (1), 9. Wilhelmová -1:34,7 (5), 10. Henkelová (obě Něm.) -1:46,9 (4), ...34. Vejnarová -4:04,4 (3), Trýznová (obě ČR) nedokončila.

Reklama