Hlavní obsah

Biatlonistu Soukupa skolila střevní infekce, ženy jedou domů

Martin KézrČTKSport.czPrávo

Biatlonista Jaroslav Soukup měl v sobotu dopoledne na MS v Anterslevě rozbíhat českou štafetu, jenže ho skolila střevní infekce, a tak může jen u televize držet palce krajanům. Štafeta tak na MS v sobotu poběží v sestavě Moravec, Vítek, Dostál, Šlesingr. Zatímco muži štafetu postaví, ženy o tuto možnost vinou nemoci přišly.

Článek

"Soukup tu měl docela solidní formu a počítal jsem s ním napevno pro první úsek, jenže už po čtvrtečním tréninku začal zvracet. Měl křeče v břiše, v noci dostal horečku a lékař nařídil, abychom ho okamžitě izolovali od ostatních. Hned se odstěhoval jeho spolubydlící Vítek a omezili jsme i pohyb sportovců ve společných prostorách," líčí z dějiště šampionátu trenér Milan Janoušek.

"Vyděsilo mě, když podobnou nevolnost po páteční snídani pocítil i Dostál, ale dostal čaj a suchary, což ho trochu zklidnilo. Měl jen lehčí průjem, což by jeho organismus nemělo tak výrazně oslabit, snad bude schopen nastoupit," doplňuje trenér, který musel včera do 16 hodiny nahlásit sestavu štafetu. Nakonec na poradě jury zapsal jména Moravec, Vítek, Dostál, Šlesingr.

"Těsně před závodem lze nahlásit jednu změnu, proto ještě zůstává ve hře Holubec. Náhradník ale musí jet úsek, na který byl nominován původní závodník. pořadí členů štafety už přehazovat nemůžeme. Celý týden jsem si tu přitom hrál s různými variantami štafety, byly to docela příjemné starosti, ale teď je to tak, že štafetu pojede ten, kdo toho bude zdravotně schopen. Nelze dělat nic jiného než si přát, aby osud byl nakloněn," tvrdí Janoušek.

České ženy odcestovali domů

Dvojnásobný medailista Šlesingr, který se jako jediný z reprezentantů kvalifikoval i do nedělního závodu s hromadným startem, je zatím v pořádku. Vpodvečer postihla nevolnost Lenku Munclingerovou a vzhledem k tomu, že družstvo bylo na MS bez náhradnice, se trenér Ondřej Rybář vydal se svými svěřenkyněmi na cestu domů. Žádná z žen totiž neměla startovat ani v nedělním závodu s hromadným startem.

"Ta viróza není ze stravy, lékaři tu jasně mluví o infekci. Šířit se ale může rychle, bojíme se koho to ještě postihne. Vyhlásili jsme karanténu, zavřeli saunu i bazén, zakázali návštěvy na pokojích a na jídlo sportovci chodí individuálně do zvláštní mistnosti. Ideální by byl přesun úplně jinam, ale to v místních podmínkách není možné," přibližuje šéftrenér Pavel Levora.

Stejně problémy střevního rázu už v Anterslevě postihly výpravy biatlonistů Polska i Rakouska a nyní vedle české i německou, kde jsou na tom nejhůř Wilhelmová a Birnbacher. Včera rovněž onemocněl čerstvý mistr světa na 20 km Francouz Poirée.

Víkendový program MS v Anterselvě
Sobota:
10.45 h: štafeta 4x7,5 km mužů (ČR s číslem 5 v konkurenci 22 zemí), 14.15 h: 12,5 km s hormadným startem žen.
Neděle:
11.00 h: štafeta 4x6 km žen (ČR v konkurenci 20 zemí), 14.15 h: 15 km s hromadným startem mužů (Šlesingr, celkem 34 biatlonistů).

Reklama

Související témata: