Hlavní obsah

Pärsonová má druhé zlato, Záhrobská v superkombinaci čtvrtá

AARE

Z jedenáctého místa v pátek útočila lyžařka Šárka Záhrobská na medaili ze superkombinace na světovém šampionátu ve švédském Aare. Specialistka na slalom ztrácela před svou parádní disciplínou téměř dvě sekundy na vedoucí domácí hvězdu Anju Pärsonovou, ale od bronzu jí dělila po sjezdu jen vteřina. Ve slalomu zajela druhý nejrychlejší čas, i to však stačilo jen na nepopulární čtvrté místo.

Článek

Na zlato podle předpokladů dosáhla domácí hvězda Pärsonová, která tak na šampionátu získala již druhý nejcennější kov. Triumf oslavila pro ní charakteristickým "tučňákem".

Soutěž o nejvšestrannější lyžařku na mistrovství světa završil po úvodní sjezdařské části nově jen jednokolový slalom, který odstartoval v 16:00. Výhodou pro českou závodnici bylo i to, že postavení trati slalomu měl na starosti její trenér a otec Petr.

Po sjezdové části byly spolu s Pärsonovou před Záhrobskou z hlavních favoritek také Rakušanky Nicole Hospová a Marlies Schildová. Schildová skončila v konečném pořadí třetí, druhá byla Američanka Julia Mancusová. Marlies Schildová porazila Záhrobskou v boji o bronz v součtu časů ze sjezdu a jednokolového slalomu o dvě desetiny vteřiny.

Záhrobská zajela naopak ve slalomu druhý nejlepší čas, rychlejší byla pouze fenoménka mezi brankami v letošní sezóně Schildová. Ta však porazila českou lyžařku ve slalomu pouze o 16 setin.

Pärsonová: Nejtěžší slalom v životě

Schildová využila svých schopností rychle zatáčet a na medaili se dostala z desátého místa. Sedmadvacátou pozici obsadila druhá česká lyžařka na trati Lucie Hrstková. Do desítky se dostala na devátou pozici Slovenka Veronika Zuzulová, která se ve slalomu blýskla třetím nejlepším časem.

Pärsonová potvrdila, že jí odpočinek před šampionátem náramně vyhovoval. V sezóně se jí přitom vůbec nedařilo, nevyhrála ani jeden závod. V Aare, na domácí trati, však ještě neprohrála. V cíli měla velký náskok 81 setin.

"Tato sezóna byla ve slalomu pro mě hodně těžká a tento závod byl nejtěžší slalom v mém životě," prohlásila v cíli vítězka s tím, že trať byla obtížná a sníh hodně přimrzlý a agresívní.

Reklama