Hlavní obsah

Záhrobská: Trať od táty? Pouze psychická výhoda

ARE/PRAHA

Čtvrtá pozice. Nepopulární "bramborová" medaile. Ale Šárka Záhrobská se svým týmem po superkombinaci na světovém šampionátu v Aare netruchlila. "Jsme spokojeni," hlásila svorně se svým otcem, který stavěl branky pro slalomovou část dvoudílného klání a trefil se do potřeb své dcery. Ta v druhé části prosvištěla báječně mezi brankami.

Článek

"Ale skvěle jela hlavně sjezd," liboval si otec, že jeho jednadvacetiletá dcera zvládla rychlostní část kombinované bitvy velmi dobře a položila základ k lichotivému výsledku.

V sezóně zajela v superkombinaci první část lépe v Reiteralmu - ke konečnému pátému místu se tam odrážel ze sedmé příčky. Jenže to pořadatelé museli improvizovat a místo sjezdu museli zařadit pro Záhrobskou přece jen příhodnější superobří slalom.

Teď se jel sjezd a ne ledajaký. S dvěma obřími skoky v závěru. Ale vše zvládla. Otec mínil, že pro dceru bylo jistým přilepšením, když mohl stavět slalomové branky. "Asi to psychicky působí dobře, ale extrémní výhoda to určitě nebyla, byl to slalom průjezdný pro všechny, jen několik méně obratných závodnic vypadlo."

Jedno kolo slalomu je krátké

Druhá pozice ve slalomu pro ni může být povzbuzením pro její hlavní disciplínu, která je na programu v závěru MS. "Už bych ale snad ani neříkal, že slalom je pro nás nejsilnější, teď máme i kombinaci. I když prostupnost ke špičce se zmenšila, když se jede jedno kolo slalomu, je to krátké," připomněl Záhrobský změnu pravidel, která pro MS dala kombinaci novou podobu. Po sjezdu se jede jediné kolo místo dřívějších dvou. A zase to přispělo k debatám o tom, zda v kombinovaném klání jsou zvýhodněny lyžařky inklinující k rychlostním disciplínám, nebo ty, jimž je bližší slalomový oblouk.

"Rakušané lobovali, jejich závodníci z rychlostních disciplín měli při dvou kolech méně šancí. Zůstat to jako minule v Itálii před dvěma roky a jet se dvě kola, byla by z toho bedna," byl přesvědčen otec Záhrobský. "Ale takhle jsou vpředu Pärsonová a Mancusová, výborné sjezdařky."

Přípravu komplikuje mráz

Pärsonové to přitom v sezóně nejelo. "Ale doma je o třídu výš. Uvidíme, jak jí to půjde ve slalomu a v obřáku. V kombinačním slalomu ji Šárka porazila, ale ze sjezdu měla velký náskok," přemítal Záhrobský, jehož rodinný tým má výhled na cílový prostor, kde bude útočit v příštích dnech na případné další lichotivé výsledky. "To je komfort, pomáhá to," liboval si otec, jen mráz komplikuje přípravu.

"Ráno bývá až minus sedmadvadet. Je to velká zima. Šárka se musí oblepovat, doktor Beznoska dohlédl ještě na startu, aby neměla omrzliny. Ale nedá se v tom dobře trénovat. V takovém mrazu odcházejí tlapky, chodidla. Sjezdové boty jsou jiné než turistické, dají se zvládnout jen tři čtyři jízdy. V sobotu si dá Šárka odpočinek, s Petrem půjdeme na sjezd," plánoval Záhrobský starší závodní program na víkend jen pro syna.

Dceru do rychlostních klání tlačit stále nebude. "Máme už tři silné disciplíny, i když kombinaci nesnáším," pravil a nic na tom nezměnil ani včerejší výsledek jeho dcery. "Nekritizuju to jenom já sám. Je to ze všech stran. Ale Rakušáci si novou podobu kombinace problobovali, tak to tak je," dodal Záhrobský.

Reklama