Hlavní obsah

Mistrem světa ve sjezdu je Nor Svindal

AARE

Norský lyžař Aksel Lund Svindal se v Aare stal mistrem světa v královské disciplíně sjezdu. V závodě, který ovlivnila mlha, vytěžili ze svých nízkých startovních čísel nečekané stříbro Kanaďan s českými kořeny Jan Hudec a bronz domácí Patrick Järbyn. Závod byl kvůli špatnému počasí přeložen ze soboty a klimatické podmínky trápily organizátory i dnes.

Článek

Kvůli mlze ve střední části trati byl odložen zhruba o dvacet minut start a po odjetí jedenácti závodníků byl závod znovu na několik minut kvůli špatné viditelnosti přerušen.

To už byli v cíli rodák ze Šumperku Hudec i Järbyn, kteří startovali jako druhý, respektive pátý v pořadí. Po restartování závodu je dokázal předstihnout z celé plejády favoritů pouze vedoucí muž Světového poháru Svindal, jenž zvítězil s velkým náskokem 72 setin sekundy. Čtyřiadvacetiletý Nor získal pro svou zemi vůbec první zlato ze sjezdu na mistrovství světa.

Zatímco Svindal patřil ke spolufavoritům závodu, medailový zisk Hudce a Järbyna se stal velkým překvapením. Pětadvacetiletý Hudec, jehož rodiče emigrovali z tehdejšího Československa rok po jeho narození, sice naznačil v Aare své možnosti sedmým místem v super-G, ve Světovém poháru je však jeho nejlepším výsledkem také sedmá příčka ve sjezdu z roku 2004.

Ani s Järbynem, jenž za dva měsíce oslaví 38. narozeniny, se příliš na medaili nepočítalo. Pro švédského veterána je dnešní bronz druhou medailí na MS, před jedenácti lety získal stříbro v superobřím slalomu v Sierra Nevadě.

Propadákem skončil závod pro favorizované rakouské sjezdaře, kteří skončili ve své parádní disciplíně poprvé po deseti letech bez medaile. Nejlepší ze silného týmu byl na osmém místě Mario Scheiber a zopakoval tak nejhorší umístění nejlepšího Rakušana v cíli ze šampionátu v Morioce 1993.

Obhájce zlata Američan Bode Miller předvedl tradičně dravou jízdu a na prvních mezičasech útočil na Svindalův čas, pak však při vjezdu do mlhy zpomalil a obsadil sedmou příčku. Jako poslední z elitní třicítky startoval další bývalý šampion Rakušan Michael Walchhofer, také on měl v horní části výborný čas, ale už za zlepšené viditelnosti poté chyboval, dvakrát málem minul branku a skončil v poli poražených.

Reklama