Hlavní obsah

První biatlon v Novém Městě vyhrál Němec Pump

Na úvod Evropského poháru biatlonistů v Novém Městě na Moravě zvítězil ve sprintu mužů na 10 kilometrů Carsten Pump z Německa s náskokem 29,3 sekundy před Francouzem Vincentem Jayem. Z českých reprezentantů si vedl nejlépe loňský juniorský mistr světa Petr Hradecký, jenž skončil čtrnáctý.

Foto: LaPresse

Ilustrační fotografie

Článek

Roli favoritů potvrdili němečtí biatlonisté, čtyři z nich se umístili mezi prvními šesti. Na startu chyběli reprezentanti Roman Dostál, Tomáš Holubec a Ondřej Moravec, kteří se po návratu z mistrovství světa v italské Anterselvě představí až ve středečním závodě.

Měkký sníh na 2,5 kilometru dlouhém okruhu důkladně prověřil fyzickou kondici biatlonistů. Vítězný Pump sice dvakrát minul terč při střelbě ve stoje, ovšem v běhu stačil ztrátu dohnat. "Mrzí mě hlavně druhá chyba, která byla zbytečná. Mohl jsem mít ještě o půl minutu lepší čas," řekl Pump, který se stal historicky prvním vítězem biatlonového závodu v Novém Městě.

"Na Českou republiku mám jen nejlepší vzpomínky. V Jáchymově jsem vyhrál svůj vůbec první závod. Zdejší areál je vynikající," uvedl třicetiletý Pump, jehož cílem je návrat do Světového poháru, kde před rokem vybojoval ve finském Kontiolahti 9. místo.

Hradecký sice zvládl střelbu pouze s jednou chybou, v běhu ale hodně ztratil. "Nezvolil jsem vhodnou strukturu lyží na měkký sníh. V zítřejším závodě už podobnou chybu neudělám," řekl.

Oproti nástřelu se v závodě výrazně zvedl vítr a biatlonisté museli kontrolovat měřidla. "Střelecky se Hradecký uvedl dobře. Více jsem od něj čekal po běžecké stránce," řekl trenér českých reprezentantů Petr Graclík.

Reklama