Hlavní obsah

Pärsonová sklízí na MS ovace, prémií se nedočká

AARE

Anja Pärsonová je dominantní postavou mistrovství světa v alpském lyžování, ale její sbírka titulů jí zatím vynáší jen uznání a obdiv. Na okamžitou finanční odměnu se těšit nemůže, protože švédský svaz si nestojí finančně nejlépe a žádné prémie závodníkům nevyplácí. Bonusy neuděluje na šampionátu ani mezinárodní federace FIS.

Článek

"Byl bych rád, kdyby nám to rozpočet dovolil. Ale bohužel to nejde," řekl v Aare šéf sjezdového úseku švédského svazu Johan Monsen. "Každou korunu, kterou vyděláme, musíme použít na běžný provoz," dodal.

Ještě před pár lety byla situace lepší. Za třetí místo v olympijském slalomu v Salt Lake City 2002 inkasovala Pärsonová 9500 eur. Nyní musí spoléhat na sponzory.

Pärsonovou tak zatím hřejí především pochvalná slova. Přímo v dějišti mistrovství jí popřál švédský královský pár, který ji pak vychválil i na stránkách novin. Pozadu nezůstal ani legendární Ingemar Stenmark, který o Pärsonové prohlásil, že je lepší, než byl on. "Věřím, že může překonat můj rekord v počtu vítězství ve Světovém poháru," uvedl lyžař, který v seriálu vyhrál 86 závodů. Pärsonová má zatím na kontě "jen" 34 triumfů.

Do nebe vynáší švédskou hvězdu i její předchůdkyně Pernilla Wibergová. "Tři tituly ze tří závodů... Je prostě úžasná," uvedl vítězka 24 závodů Světového poháru.

Reklama