Hlavní obsah

Kraus byl v Japonsku druhý, obhajoba SP mu utekla o dva body

INAWAŠIRO

Český reprezentant Tomáš Kraus obsadil druhé místo v závodě Světového poháru ve skikrosu v japonském Inawaširu. Obhájce celkového prvenství nestačil jen na domácího Hiroomiho Takizawu, třetí skončil Švýcar Michael Schmid. V pořadí SP se Kraus na pouhé dva body přiblížil k Audinu Grönvoldovi, ale k úspěšné obhajobě potřeboval zvítězit. Norský lyžař skončil až dvanáctý.

Foto: www.redbull.cz

Skikros - ilustrační foto.

Článek

"To je velká škoda. Na začátku jsem na něj ztrácel šedesát bodů a vypadalo to, že je vše ztraceno. Nakonec to bylo hodně těsné a prohrál jsem jen o dva body," litoval Kraus v telefonickém rozhovoru s ČTK. O možnou celkovou výhru jej tak připravily zejména dva zrušené závody a nevydařené závěry finálových jízd. "Hodně to mrzí. Je to o to horší, že jsem dvakrát přišel o první místo až těsně před cílem. Dnes to bylo asi sto metrů," uvedl český závodník.

Úspěch českých barev v Japonsku podtrhli pátou příčkou Stanley Hayer a šestým Zdeněk Šafář, který tak dosáhl životního úspěchu ve Světovém poháru. "Na to, že domácí připravili trať, která sedí Japoncům, si myslím, že jsme obstáli. Tři Češi mezi šesti je úspěch," řekl Kraus.

V této sezoně se vzhledem k nepříznivému počasí konaly v rámci Světového poháru jen tři skikrosy a Kraus pokaždé skončil na stupních vítězů. Ani jednou však nevyhrál a v Japonsku vyrovnal své maximum z Les Contamines. Ve zbývajícím závodě ve Flaine skončil třetí, kvůli nedostatku sněhu se nejelo v rakouském Kreischbergu a v Peci pod Sněžkou. Chce si to vynahradit na MS

V Japonsku mu k prvenství chybělo málo, nakonec prý podle něj rozhodlo mazání lyží, s kterým má problémy v celé sezoně. Zejména v Japonsku ale podle něj těžili domácí jezdci ze znalostí podmínek, podle kterých si připravili lyže. "O tom, že mě Takizawa předjel, rozhodly lyže. Japonci tady umí mazat, což dokázali vždy, když se tady jelo. Přestože v Evropě nepatří mezi nejlepší, tady pokaždé vyhrávají," uvedl Kraus. V příští sezoně je ale rozhodnut to změnit. "Musíme něco vymyslet a sehnat servismana," plánoval.

Nyní se Kraus přesune do Spojených států, kde jej čekají dva prestižní závody, a poté přijde na řadu přeložené mistrovství světa v Itálii. "Do Evropy se vracím těsně před šampionátem a snad budu fit, abych dokázal, že patřím na první místo," řekl mistr světa z roku 2005, který bude ve středisku Madonna di Campiglio obhajovat zlatou medaili.

Jeho šance na úspěch zvyšuje i skutečnost, že už je zdravotně v pořádku. Rozříznuté zápěstí z amerických X-Games jej již nelimituje. "Ale v minulých týdnech jsem díky tomu nemohl trénovat starty," dodal dvaatřicetiletý závodník.

Závod žen v Japonsku vyhrála Francouzka Ophelie Davidová, která tak potvrdila i prvenství v seriálu. Češka Andrea Červená skončila dvacátá.

Muži:
1. Takizawa (Jap.), 2. Kraus, (ČR), 3. Schmid (Švýc.), 4. Kono (Jap.), 5. Hayer, 6. Šafář, ...16. Kopřiva, 37. Takáč, 42. Kokeš (všichni ČR).
Konečné pořadí SP:
1. Grönvold (Nor.) 222 bodů, 2. Kraus 220, 3. Takizawa 180, ...7. Hayer 90, 8. Šafář 85, 18. Kopřiva 36
Ženy:
1. Davidová (Fr.), 2. Iljansová (Švéd.), 3. Boulangeatová (Fr.), 4. Serainová (Švýc.), 5. Fukušimaová (Jap.), 6. Murková (Švýc.), ...20. Červená (ČR).
Konečné pořadí SP:
1. Davidová 260, 2. Iljansová 225, 3. Boulangeatová 168, ...19. Kacířová (ČR) 19, 28. Červená 11.

Reklama