Hlavní obsah

Záhrobská senzačně vyhrála slalom na MS

AARE

Lyžařka Šárka Záhrobská zvítězila na mistrovství světa ve švédském Aare ve slalomu a získala pro Českou republiku premiérový titul v alpském lyžování. Obhájkyně bronzové medaile v pátek vedla už po prvním kole a ve druhé jízdě první místo udržela. Druhá skončila Rakušanka Marlies Schildová, bronz patří Švédce Anje Pärsonové.

Článek

"V tomto shonu si zatím nemůžu uvědomit, co se mi povedlo. Všechno mi dojde postupem času," řekla Záhrobská v bezprostřední reakci po závodě. "Nepřemýšlím o tom, zda jsem to dokázala jako první. Pro mě je důležité, že jsem ze sebe vydala maximum. A tentokrát to stačilo na první místo," svěřila se ČT.

Záhrobská položila základ k životnímu úspěchu v prvním kole, v němž o 12 setin sekundy porazila domácí hvězdu Pärsonovou, přestože se zhruba v polovině trati nevyvarovala zaváhání. Na trať vyrazila jako třetí v pořadí po Pärsonové, kterou těsně porazila a její čas 52,77 sekundy už nikdo další nepřekonal.

Ve druhém kole byla nejrychlejší Chorvatka Ana Jelušičová, které agresivní jízda vynesla celkové čtvrté místo. Schildová za jejím výkonem zaostala jen o pět setin a vyhoupla se do čela průběžného pořadí. Záhrobská se spustila mezi branky jako poslední lyžařka z elitní třicítky a musela tedy na již mírně poškozenou trať. "Trať byla o malinko horší, ale stejně byla výborná," řekla Záhrobská.

Schildová se v cíli neradovala

V horní části lehce ztrácela na vedoucí Rakušanku, ale nakonec ji v součtu časů těsně předstihla. "Druhé kolo bylo těžký. Snažila jsem se na sebe nenechat působit atmosféru. Věděla jsem, že musím jet naplno. Všechny holky přede mnou jely na hraně," popsala finiš závodu vítězka.

Zato Schildová měla smíšené pocity. Pro ni medaile už nejsou novinkou, vždyť první stříbro ve slalomu získala už před čtyřmi lety ve Svatém Mořici a do Aare přijela jako největší favoritka. "Stříbro beru, ale snila jsem o zlatu. Dneska to nešlo tak, jak jsem si představovala. V cíli jsem se ani neradovala, protože to nebyla dobrá jízda," posteskla si Rakušanka. Dodala, že ji dost bolí bok, který si narazila při čtvrtečním tréninku.

Také Pärsonová se jen těžko smiřovala s tím, že nezíská čtvrtá zlato. Dobře věděla, že k němu měla hodně blízko. "Ale úplně na konci jsem udělala velkou chybu, a ta mě stála dvacet setin. Tam jsem přišla o zlato," řekla domácí favoritka. "Ale na druhou stranu jsem ráda, že zase umím jezdit jako nejrychlejší slalomářky," dodala Pärsonová, o níž experti tvrdili, že v této sezóně v technických disciplínách hodně zaostává.

Vylepšená pozice ze Santa Catariny

Dvaadvacetiletá česká závodnice ve slalomu obhajovala bronzovou medaili, kterou získala před dvěma lety v Santa Catarině. V Itálii tehdy vybojovala vůbec první cenný kov pro Českou republiku v alpském lyžování. Ve švédském Aare se zatím Záhrobská blýskla čtvrtým místem v superkombinaci.

Ozdobou pátečního slalomu měl být především souboj domácí hvězdy Anji Pärsonové s Rakušankou Marlies Schildovou. První usilovala o zápis do historie v podobě čtvrtého zlata na jednom šampionátu, druhá byla v této sezóně mezi slalomovými brankami téměř neporazitelná.

Pro Pärsonovou by další vítězství znamenalo už deváté zlato z velkých akcí, čímž by dostihla Chorvatku Janicu Kosteličovou, která letošní sezónu vynechala. V celkovém počtu medailí dál bezkonkurenčně vede Nor Kjetil Andre Aamodt s dvaceti cennými kovy.

Další česká reprezentantka Petra Zakouřilová se vešla do elitní třicítky na 28. místě, Michaela Smutná skončila čtyřicátá. Lucie Hrstková vypadla ve druhém kole.

Ženy - slalom:
1. Záhrobská (ČR) 1:43,91 min. (52,77+51,14), 2. Schildová (Rak.) 1:44,02 (53,00+51,02), 3. Pärsonová (Švéd.) 1:44,07 (52,89+51,18), 4. Jelušičová (Chor.) 1:44,41 (53,44+50,97), 5. Zettelová (Rak.) 1:44,73 (53,25+51,48), 6. Bergmannová-Schmudererová (Něm.) 1:44,81 (53,50+51,31), 7. Borssenová (Švéd.) 1:44,82 (53,69+51,13), 8. Stieglerová (USA) 1:44,98 (53,74+51,24), 9. Kirchgasserová (Rak.) 1:45,53 (53,96+51,57), 10. Lösethová (Nor.) 1:46,06 (54,53+51,53), ...28. Zakouřilová 1:48,24, 40. Smutná 1:58,52, Hrstková (všechny ČR) nedokončila 2. kolo.

Reklama