Hlavní obsah

Záhrobská po titulu mistryně světa myslí na malý glóbus

PRAHA

Nejprve byla Šárka Záhrobská nejlepší na světě mezi žákyněmi, pak se stala světovou šampiónkou v juniorské kategorii a v neděli před polednem do Prahy přivezla ze švédského Aare zlatou medaili i z mistrovství světa mezi dospělými. A ve svých dvaadvaceti letech už plánuje útok na malý Křišťálový glóbus pro vítězku Světového poháru ve slalomu.

Foto: PRÁVO/Milan Maliček

Šárka Záhrobská s medailí po příletu z mistrovství světa.

Článek

"Na velký glóbus mám ještě čas," uvedla po příletu s tím, že její doménou budou pár let ještě točivé disciplíny. "Ale na ten malý za slalom si brousím zuby," řekla.

"Za jak dlouho to bude? Rok nebo dva," přemítal její otec a kouč Petr Záhrobský, kterého potěšila zejména skutečnost, že první česká mistryně světa v alpském lyžování porazila Rakušanku Marlies Schildovou a Švédku Anju Pärsonovou. "To mě hřeje, klaním se před Šárkou," řekl.

Záhrobská prožila nevýrazný začátek sezóny, kdy se i vinou špatných tréninkových podmínek kvůli nedostatku sněhu nemohla dostat do tempa. Ale i kdyby sezóna skončila již nyní, bude navýsost spokojená.

"Kdyby se už nic dalšího nepodařilo, tak mi to náladu nezkazí, jak tato sezóna byla úspěšná," prohlásila. Sebevědomí jí dodalo až třetí a druhé místo ve slalomech SP v Kranjské Goře a v Záhřebu.

Očekávání fanoušků si zkusí nepřipouštět

"Už před MS to bylo dobré a teď se mi zase bude jezdit o něco lépe," věří. Vítězstvím se zařadila mezi největší hvězdy českého sportu, fanoušci od ní budou čekat další úspěchy.

"Doufám, že to zvládnu, že si to nebudu připouštět a řešit to," uvedla. Mezi absolutní světovou špičkou vyhrála vůbec poprvé v kariéře, na vítězství v závodu SP ještě čeká.

Když před dvěma lety vybojovala na šampionátu v Santa Caterině nečekaný bronz, tvrdila, že si takový úspěch uvědomila okamžitě. "Ale po roce jsem si toho začala vážit víc, uvědomila jsem si to, co jsem tehdy dokázala. A myslím, že stejně to bude i nyní," prohlásila lyžařka. Úspěch oslavila vínem, šampaňským, ale především spánkem po náročném šampionátu.

Když si šla v sobotu pro medaili, zazpíval jí k tomu tamní pěvecký sbor v češtině. "To mě překvapilo, zpívali nádherně, tleskala jsem jim a doufám, že si toho všimli," řekla. Vyhlášení si užila, slzy v očích však neměla. "Ale bylo to moc příjemné," ujistila. Z Aare si kromě medaile přivezla i všechna tři startovní čísla.

Otec Záhrobské slavil až do rána

Její otec po skončení slalomu jásal v cíli a s ostatními slavil až do tří do rána. "To by jásal každý, vždyť jsme na tom pracovali dvacet let, emoce musejí ven. Není to nic, za co bych se styděl," řekl novinářům.

Poblahopřál mu i otec Anji Pärsonové, která na třetím místě ztratila na českou lyžařku 16 setin sekundy. "Ale bručel jako medvěd," smál se Záhrobský. "Ostatní Švédové to vzali dobře a gratulovali," uvedl.

Titul jeho dcery prý přišel nečekaně brzy. "Ale ona to zvládne, je to skromná a psychicky silná holka," prohlásil. A kolik úspěch přinese do pokladny rodinného týmu?

"To vůbec netuším, ale určitě se na to podívám, to mě zajímá," smál se Záhrobský, jehož čekají jednání se sponzory, kteří prý chtějí prodloužit smlouvy a navýšit kontrakty.

V pondělí Záhrobskou čeká tisková konference, potom dva dny tréninku ve Špindlerově Mlýně a ve čtvrtek odlet k dalšímu závodům Světového poháru do Španělska. Sierra Nevada bude o víkendu hostit obří slalom a slalom a Záhrobská může potvrdit, že její výkon v Aare nebyl náhodný.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články