Hlavní obsah

Rakouští lyžaři vyhráli na MS soutěž družstev i pořadí zemí

AARE

Rakouští lyžaři vyhráli závěrečnou disciplínu světového šampionátu v Aare, kterou byla podruhé v historii soutěž družstev. Závod pro šestičlenné týmy složený ze super-G a slalomu ovládla alpská velmoc před domácím Švédskem a třetím Švýcarskem. Dostala se tak do čela konečného pořadí zemí podle medailového zisku. Češi skončili devátí z jedenácti týmů.

Foto: (AP Photo/Tomas Kienzle)

Mario Matt se podílel na triumfu Rakouska.

Článek

O rakouský triumf se postaral mistr světa Mario Matt a také Renate Götschlová, Michaela Kirchgasserová, Marlies Schildová, Benjamin Raich a Fritz Strobl.

Čeští reprezentanti bez slalomové královny Šárky Záhrobské a startující jen v pěti za sebou nechali Slovinsko a také tým USA, jemuž chyběl zkušený Bode Miller, jenž si v sobotním slalomu poranil koleno.

Rakušané měli titul jistý už před závěrečnou sérií, která naopak slibovala drama o další dvě medailové příčky mezi domácím Švédskem a rivaly ze Švýcarska. Jejich naděje ale zhatil Marc Berthod, který slalom nedokončil.

Bank se blýskl vítězstvím ve slalomu

Z českých sjezdařů si vedl nejlépe Bank, který vyhrál svou sérii a nechal za sebou řadu slalomářských specialistů. Jeho čas 49,72 sekund byl nakonec nejrychlejším ze všech.

Mattův skalp získal i celkově desátý Filip Trejbal. Naopak lepší umístění v konečném pořadí stály české sjezdaře nedokončené super-G Lucie Hrstkové a výpadek Kryštofa Krýzla ve slalomu.

"Dva lidi nám vypadli, takže naše šance nebyly prakticky žádné. Dal jsem si uvolněnou jízdu a zlepšil si náladu po slalomu. Škoda, že nemohla jet Šárka," řekl Českému rozhlasu Bank.

Jeho únava v neděli dostoupila vrcholu, na MS totiž absolvoval všechny disciplíny. "Dostal jsem se do fáze, že už víc unavený nemůžu být. Teď zůstanu doma tři dny s rodinou, chci zapomenout na lyžování. Už mi lyže začaly přirůstat k nohám," dodal.

Strobl byl na MS povolán dvakrát

Matt ale mohl jet zcela uvolněně, Rakušané měli jisté vítězství už před jeho závěrečnou jízdou. "Přesně tohle jsme chtěli, aby to tak bylo. Aby Mario nemusel jet naplno, když včera slavil svůj triumf," řekl Strobl, vicemistr světa v super-G, kterého vedení ambiciózní výpravy povolalo z domova zpátky do Aare.

"Dosáhli jsme svého cíle, kterým bylo vyhrát znovu pořadí národů. Ale bylo to nesmírně těžké, vždyť tady zazářilo hodně outsiderů. A řada favoritů vyhořela. Největším zklamáním jsou pro mě sjezd a obří slalom mužů," zhodnotil šéf rakouské reprezentace Hans Pum.

Nečekaní vítězové premiérové soutěže družstev na MS 2005 Němci skončili až sedmí.

Výsledky - družstva:
1. Rakousko (F. Strobl, Raich, Matt, Kirchgasserová, Götschlová, Marlies Schildová) 18 bodů, 2. Švédsko 33, 3. Švýcarsko 39, 4. Finsko 49, 5. Francie 51, 6. Kanada 51, 7. Německo 54, 8. Itálie 55, 9. ČR (Bank, Krýzl, Trejbal, Hrstková, Zakouřilová) 57, 10. Slovinsko 58, 11. USA 77.

Rakousko na poslední chvíli potvrdilo pozici světové jedničky mezi zeměmi v alpském lyžování. Česko skončilo díky zlatu Šárky Záhrobské ze slalomu na šestém místě.

Rakouští reprezentanti vybojovali v Aare celkem devět medailí, po třech od každé barvy. Švédové mají rovněž tři zlata díky Anje Pärsonové a k tomu po dvou stříbrech a bronzech. O třetí příčku Norska se postaral dvojnásobný mistr světa Aksel Lund Svindal.

Minimálně jednu medaili získalo na 39. šampionátu po skončení všech jedenácti závodů devět zemí. Nejúspěšnější závodnicí se stala domácí hvězda Pärsonová s pěti cennými kovy.

Konečný medailový žebříček (po 11 závodech):
zlatostříbrobronz
1.Rakousko333
2.Švédsko322
3.Norsko200
4.Švýcarsko114
5.Itálie111
6.Česko100
7.USA030
8.Kanada010
9.Francie001

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články