Hlavní obsah

Koukal se do sprintu nežene

Dokázal šokovat. Při předešlých dvou šampionátech si dojel pro medaili. Málokdo ji přitom od Martina Koukala čekal. Jak jeho maratónský titul z Val di Fiemme v roce 2003, tak bronz s Dušanem Kožíškem ve sprintu dvojic v Oberstdorfu o dvě sezóny později byly dokonalým překvapením.

Foto: Adidas

Martin Koukal

Článek

Na minulém mistrovství to byl po bídné sezóně skoro zázrak. Teď má jasno o cíli: Medaile ze štafety! "To je priorita," tvrdí. "Je to ukázka síly lyžování v zemi," staví kolektivní cíl přinejmenším na úroveň sólového. "Musíme ale mít obrovskou individuální formu. Letos jsme trénovali více dohromady. Snad se to projeví," přemítá.

V sezóně, jejíž program měnilo počasí, přiznává, že nemá úplně jasno, které další závody mu budou vyhovovat. "Bruslení je pořád mou silnější zbraní. Takže patnáctka, skiatlon, ale nebál bych se ani té padesátky klasicky," naznačuje.

Co jeho dřívější sprinterská specializace? "Jednotlivce určitě nepojedu, jsou klasicky. A nejsem si jistý, jestli půjdu do dvojic obhajovat bronz," říká překvapivě. "Letos jsou prioritou distanční závody. Program je navíc nešťastný. Hned po dvojicích je skiatlon. Bára (trenér Baranyk - pozn. aut.) nechce, abych to jel. Variant je víc. Jedničkou je Dušan. Jestli pojedu já, nechám na trenérech. Já sám jsem na vážkách," uvažuje.

Jednou tam už zavítal. Na olympiádu v Naganu coby mládě běžeckého týmu. "Ta země mě neoslovila. Doufám, že budou férové podmínky, aby rozhodovala aktuální forma, fyzická síla. Ne nějaká náhoda, počasí, štěstí, mazání a tyhle věci," dodává otec půlročního Sebastiana. Jeho i přítelkyni nechal doma. "Po Evropě Vanda s Bastim cestovali se mnou. Japonsko je ale tak z ruky, že tam tahle možnost vzhledem k tomu, jak je kluk malý, není," říká.

Reklama