Hlavní obsah

Neumannová v Sapporu běhala jen na trati u hotelu

SAPPORO

Jen u hotelu na čtyřkilometrovém okruhu zvolila středeční přípravu před zahájením mistrovství světa běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Úvodních čtvrtečních sprintů se nezúčastní, její hlavní disciplína deset kilometrů volnou technikou přijde v Sapporu na řadu v úterý.

Článek

"Dala jsem si jen lehký intervalový trénink. Zdejší okruh u hotelu je velmi dobře upraven. Odpadlo mi zbytečné dojíždění až na stadión," řekla dnes novinářům čtyřiatřicetiletá olympijská šampiónka, která se hlavně těšila na příjezd dcery Lucie.

Podle svých slov je Neumannová v pohodě, ale v prognózách o aktuální formě je opatrná. "Od té doby, co jsme odcestovali do Číny, jsem naštěstí pořád zdravá. V Číně jsem jezdila dobře, moji formu ale odhalí až samotný závod," řekla. V těchto dnech jen lehce lyžuje jednou denně a chodí vyklusávat do okolí hotelu. "Zítra mě čeká ještě jeden pořádný trénink a potom uvidíme, jak na tom jsem," dodala.

Nestálé počasí v Sapporu

V Sapporu se obává jen nestálého počasí. "Potvrzuje se to, z čeho jsme měli strach. Každý den sněží, potom vysvitne sluníčko. V průběhu dne se oteplí oproti noci o deset stupňů. Hlavně na klasiku připraví takové změny počasí divočinu," upozornila.

Sníh v Japonsku dělá starosti nejen Neumannové, ale hlavně servismanům a trenérům. Ještě před šampionátem připravili pořadatelé zásoby technického sněhu, který rozvezli na trať. Do toho připadlo hodně přírodního.

"Při úpravě tratí strojovou technikou se sníh promílá a na povrch místy prosakuje umělý. Když do toho přijde chumelenice jako dnes, tak je mazání hodně těžké. Pokud je počasí stabilizované, tak používáme ráno tuhé vosky a po polední spíše měkké. Je to trochu alchymie," řekl trenér českých běžkyň Vladimír Pavlata, jenž s přípravou lyží servismanům pomáhá.

Janda zvolil individuální přípravu

Poslední volný den před čtvrtečním startem mistrovství strávili čeští reprezentanti různě. Skokani se k oficiálnímu večernímu tréninku dostali se zpožděním. Individuální přípravu si dal navíc ráno před snídaní Jakub Janda, který vyrazil z hotelu Prince v centru Sappora sám na výklus ulicemi města.

Nejhůře dopadli sdruženáři, kterým kvůli vánici skokanský trénink zcela odpadl. Krátce po poledni totiž začalo v Sapporu hustě sněžit a foukal i nárazový vítr. Běžkyně Kamila Rajdlová si doléčuje nachlazení a bolesti v krku trápí Martina Jakše.

Reklama

Související témata: