Hlavní obsah

Kožíšek se Šperlem mají na MS bronz, protest Němců zamítnut

SAPPORO

Dušan Kožíšek a Milan Šperl vybojovali ve sprintu dvojic na mistrovství světa v klasickém lyžování bronzovou medaili a Česká republika tak obhájila stejný úspěch z minulého šampionátu v Oberstdorfu. Před dvěma lety Kožíšek skončil třetí s Martinem Koukalem, Šperl v pátek prožil první velký medailový úspěch své kariéry.

Článek

Dramatické finále vyhráli italští běžci Renato Pasini a Cristian Zorzi těsně před Rusy Nikolajem Morilovem a Vasilijem Ročevem.

Mistryněmi světa mezi ženami se staly finské běžkyně Virpi Kuitunenová a Riitta Liisa Roponenová. Kuitunenová, vedoucí žena Světového poháru, tak získala v Japonsku po bronzu z individuálního sprintu již druhou medaili. Druhé dnes skončily Němky před norskou dvojicí.

Kožíšek trochu zrychlil

Šperl, šestý muž z minulého světového šampionátu na 50 km klasicky, rozjel závod opatrně a předával po prvním úseku na poslední desáté pozici. Kožíšek trochu zrychlil, ale vezl se ve vleku za ostatními kolem osmého místa. Šperl na předposledním úseku vytáhl štafetu do boje o medaile a Kožíšek předvedl fantastický finiš a odrazil útok nakonec čtvrté německé štafety s finišmanem Axelem Teichmannem.

Ta vzápětí podala proti výsledkům oficiální protest. Podle agentury SID Kožíšek údajně porušil v cílové rovince pravidla tím, že vběhl do vedlejší stopy a omezil tak Teichmanna. Jury protest řešila jen chvíli, zamítla ho a výsledky potvrdila.

Pro české lyžaře ale bylo čekání na verdikt i tak nekonečné. Video, které měla jury k dispozici, bylo rozmazané a mnoho neodhalilo. Ovšem německá televize ZDF přispěchala trenérovi Jochenu Behlemu na pomoc se svým záběrem. Ten okamžitě složil vklad a podal protest.

Na protest chyběly peníze

Nervózní česká výprava se vysílačkami dohadovala na dalším případném postupu. Ti, co byli u jednání, u sebe ale neměli na podání případného dalšího protestu peníze. Šéf Dukly Liberec Michal Georgiev vytáhl z peněženky potřebných 100 eur, které ale nakonec nebyly nutné. Po zhruba dvacetiminutovém jednání se jury dvakrát podívala na záznam ZDF a odešla se na volnou plochu na stadiónu poradit. Konečný verdikt zněl, že Kožíšek Teichmanna neohrozil a bronzová medaile patří českému týmu.

Do tváře váhajícího Šperla, jenž kritickou situaci znal pouze z popisu kamarádů, se vrátila pohoda. "Prvním krokem bylo postoupit ze semifinále. Po rozlosování jsem měl totiž obavu, protože naše rozjížďka byla velmi silná. Sprint je soubojem s kolizemi i pády. Nám všechno dokonale vyšlo," řekl novinářům Šperl, který jel sprint dvojic podruhé v kariéře. Premiéru měl při Světovém poháru v Oberstdorfu, kdy byl jeho partnerem Jiří Magál.

Petrásek závěr neviděl

Závěr pátečního závodu neviděl ani trenér českých běžců Miroslav Petrásek. "Oba podali fantastický výkon. Musím před nimi smeknout. Ve finále začala pro nás vypadat situace nadějně v okamžiku, kdy spadl Nor," uvedl Petrásek.

Do finále přitom česká dvojice postoupila jako poslední pátá z druhého semifinále, ale těžila z toho, že se vyhnula pádům a kolizím. Ty potkaly už v semifinále spolufavority Švédy, neboť Björn Lind nejprve zlomil hůlku a jeho kolega Peter Larsson pak dvakrát upadl. Ve finále se totéž přihodilo při sjezdu olympijskému vítězi Toru Arnemu Hetlandovi, který tak favorizovanou norskou štafetu připravil o očekávaný úspěch. Upadli i Estonci a ve finálovém finiši také kazašský lyžař.

Výsledky - sprint dvojic:
Muži:
1. Pasini, Zorzi (It.) 17:50,6, 2. Morilov, Ročev (Rus.) stejný čas, 3. Kožíšek, Šperl (ČR) -0,7, 4. Angerer, Teichmann (Něm.) -0,8, 5. Kreczmer, Krezelok (Pol.) -0,9, 6. Kershaw, Goldsack (Kan.) -4,3, 7. Hetland, Northug (Nor.) -8,1, 8. Čebotko, Koščevoj (Kaz.) -19,4, 9. Stockinger, Pinter (Rak.) -21,3, 10. Kummel, Narusk (Est.) -55,1.
Ženy:
1. Roponenová, Kuitunenová (Fin.) 16:20,9, 2. Sachenbacherová, Künzelová (Něm.) -0,7, 3. Jacobsenová, Björgenová (Nor.) -3,1, 4. Norgrenová, Anderssonová (Švéd.) -19,6, 5. Jacká, Kolominová (Kaz.) -21,9, 6. Lopatinová, Vasiljonoková (Běl.) -23,1, 7. Procházková, Garajová (SR) -24,6, 8. Valbusaová, Follisová (It.) -32,7, 9. Fabjanová, Majdičová (Slovin.) -1:03,6, 10. Tan-tan, Jü-sia (Čína) -1:07,2.

Reklama