Hlavní obsah

Jerman je historicky prvním slovinským vítězem sjezdu SP

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Senzačního vítěze Andreje Jermana měl první závod Světového poháru ve sjezdovém lyžování mužů po mistrovství světa v Aare, kterým byl v pátek sjezd v německém Garmisch-Partenkirchenu. Jerman vybojoval vůbec první vítězství v historii v královské disciplíně pro Slovinsko v těžkých podmínkách na takřka tři a půl kilometru dlouhé sjezdovce Kandahar v času 1:56,82 minuty.

Článek

Druhý skončil v závodu, jenž byl náhradou za sjezd v Kitzbühelu zrušený pro nedostatek sněhu, Rakušan Hans Grugger se ztrátou dvaadvaceti setin. Všechny favority porazil i třetí Kanaďan Erik Guay. Jermanovým dosavadním nejlepším výsledkem ve Světovém poháru byla dvě čtvrtá místa, z toho jedno v kombinaci, na nedávném mistrovství světa v Aare byl Slovinec ve sjezdu sedmnáctý.

"Je to skvělé," hlásil v cíli osmadvacetiletý lyžař, jenž využil nízkého startovního čísla jedenáct, tudíž jel po dobře připravené trati a měl výhodu přijatelného počasí, které se v průběhu závodu zhoršilo. "Na tomto úspěchu jsem dlouho pracoval, je to odměna. Slovinsko má plno lyžařů, ale vyhrát ve sjezdu, to překvapilo dokonce i mě," prohlásil Jerman, který se během kariéry potýkal také s mnoha zraněními.

Podmínky nepřály favoritům, kteří na trať vyjeli až v polovině startovního pole čítající 58 závodníků. "Trať byla perfektní, ale pak se zhoršovala a zpomalovala. Ale já jsem neměl žádné problémy, měl jsem štěstí," připustil vítěz. "Doufám, že to zítra zopakuju," přál si před dalším sjezdem. V neděli pak lyžaře čeká slalom.

Vedoucí muž SP Aksel Lund Svindal z Norska byl šestnáctý, nejlepší sjezdař sezony Didier Cuche až dvacátý. Hermann Maier, který na této trati před deseti lety poprvé v SP vyhrál, se nevešel do dvacítky, stejně jako Bode Miller. "Byl to dnes rozhodně překrásný den, ale ani náhodou ne na lyžování," okomentoval podmínky za všechny Američan.

Štěstí měl obhájce Křišťálového glóbu ve sjezdu Michael Walchhofer z Rakouska, který ve velké rychlosti upadl a skončil v sítích. Byl převezen do nemocnice s podezřením na polámaná žebra. Čeští reprezentanti dnes nestartovali.

SP v alpském lyžování - Garmisch-Partenkirchen (Něm.)
Muži - sjezd
1. Jerman (Slovin.) 1:56,82, 2. Grugger (Rak.) -0,22, 3. Guay (Kan.) -0,44, 4. Defago (Švýc.) -0,47, 5. Dalcin (Fr.) -0,67, 6. Gruber (Rak.) -0,78, 7. Bottolier-Lasquin (Fr.) -0,79, 8. Buder -0,91, 9. Kröll (oba Rak.) -0,94, 10. Staudacher (It.) -1,10.
Průběžné pořadí sjezdu (po 9 z 11 závodů)
1. Cuche (Švýc.) 447, 2. Büchel (Licht.) 347, 3. Fill (It.) 322, 4. Walchhofer (Rak.) 296, 5. Miller (USA) 273, 6. Jerman 259.
Průběžné pořadí SP (po 21 z 38 závodů)
1. Svindal (Nor.) 795, 2. Raich (Rak.) 705, 3. Cuche 688, 4. Miller 643, 5. Fill 574, 6. Matt (Rak.) 440, ...67. Bank 70, 95. Trejbal (oba ČR) 26.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články