Hlavní obsah

Neumannová bude o víkendu hlavní českou nadějí na MS

SAPPORO

Souboj Seveřanů se zbytkem světa ve skiatlonu bude tahákem víkendovém programu mistrovství světa v klasickém lyžování v japonském Sapporu. V nedělním závodu žen bude hlavní českou nadějí Kateřina Neumannová, která právě v této disciplíně získala na olympijských tratích v Pragelatu stříbrnou medaili.

Článek

V sobotu od 6:00 SEČ nastoupí do boje o medaile na 15 km klasicky + 15 km volně na stadiónu Širahatajama muži, ženy čeká závod na polovičních tratích o den později ve stejném čase.

"Ve čtvrtek jsem si dala poslední ostrý trénink. Dnes už mám na programu jen přípravu na čtyřkilometrové trati u našeho hotelu," řekla novinářům Neumannová. V Sapporu se prý dostala do psychické pohody, k čemuž jí pomohlo vítězství v minulém týdnu ve Světovém poháru v Číně. "A také příjezd dcery Lucinky," doplnila olympijská šampiónka. Jediné obavy má z nevyzpytatelného počasí.

Česká jednička v bílé stopě příliš nespoléhá na to, že by její největší soupeřky byly unavené z předchozích sprintů. Například vedoucí závodnice Světového poháru Finka Virpi Kuitunenová závodila v obou sprintech. "Já bych si to sice netroufla, ale rozhodně nemohu počítat s tím, že bych měla boj o medaile lehčí," poznamenala Neumannová.

Severskou hegemonii kazí jen Majdičová 

V klasickém sprintu získali v Sapporu Seveřané celkem pět medailí a o absolutní úspěch je připravila pouze druhým místem Slovinka Petra Majdičová. Suverénní Norové získali tři medaile, jednu Švédsko zásluhou Matse Larssona a finský bronz vybojovala Kuitunenová.

Zbytek světa ale nechce hrát ve skiatlonu druhé housle. Titul mezi muži obhajuje z posledního MS v Oberstdorfu Francouz Vincent Vittoz. Loni na olympiádě získal zlato překvapivě Rus Jevgenij Dementěv, který ale není ve startovní listině. Češi se představí ve složení Lukáš Bauer, Jiří Magál, Martin Koukal a Martin Jakš, který v nominaci nahradil bronzového ze sprintu dvojic Milana Šperla. Ten bude odpočívat.

Z mužů dosáhl na vrcholných akcích zatím nejlepšího výsledku hned v premiéře této disciplíny před čtyřmi lety ve Val di Fiemme Koukal, který skončil šestý. "Skiatlon mám rád, v přezouvání není žádný problém. Jsem na převlékání zvyklý z letních triatlonů. Vysvléci po plavání neopren je mnohem složitější a komplikovanější," tvrdil. Při přezouvání lyží nespěchá. "Chvat se může vymstít. Raději nějakou desetinku vteřiny ztratím, ale trefím se přesně do vázání," dodal Koukal, který považuje za důležité udržet při klasickém úseku kontakt s nejlepšími.

Poprvé ve Val di Fiemme

Skiatlon lze označit za disciplínu nového tisíciletí. Vznikl postupným vývojem z původně dvoudenního závodu. Ještě na hrách v Naganu 1998 se rozdávaly medaile za klasický závod v jeden den. Do bruslařského o 24 hodin později nastupovali lyžaři na základě časových odstupů z předešlého dne. Na dalších olympijských hrách v roce 2002 v Salt Lake City se už běžela kombinace, přičemž po klasické části následovala jen hodinová přestávka před bruslením.

V současné podobě s přezouváním lyží v depu se skiatlon objevil poprvé na MS 2003 ve Val di Fiemme. První zlatou medaili vybojovali Estonka Kristina Šmigunová a Švéd Per Elofsson. Oba přitom hned po svém trumfu prohlásili, že se jim tato disciplína vůbec nelíbí a podle jejich názoru kazí lyžování.

Skiatlon prošel postupně dalším vývojem. Ve Val di Fiemme běžely ženy 5+5 km a muži 10+10. Na dalším šampionátu v Oberstdorfu se už tratě prodloužily na dva úseky v délce 7,5 km pro ženy a dvě patnáctky pro muže. Před dvěma lety mezi ženami vyhrála Ruska Julia Čepalovová, čerstvě dvojnásobná matka.

Pořadí zemí (po 5 z 18 závodů):
1. Norsko212
2. Finsko201
3. Itálie100
4. Německo011
5. Rusko010
Švédsko010
Slovinsko010
8. Česko001

Reklama

Související témata: