Hlavní obsah

Kožíšek pomohl Šperlovi k dárku k narozeninám

S předstihem tří dnů si nadělil k sedmadvacátým narozeninám běžec na lyžích Milan Šperl medaili. K dárku a zároveň největšímu úspěchu dosavadní kariéry mu pomohl v pátečním sprintu dvojic rovným dílem Dušan Kožíšek, který se stal v českém týmu specialistou na bronzové kovy. Stejnou medaili totiž Kožíšek vybojoval před dvěma lety společně s Martinem Koukalem na MS v Oberstdorfu.

Článek

Šperl už startoval na dvou olympijských hrách v Salt Lake City i v Turíně a v Sapporu je na svém třetím světovém šampionátu, ale medailovou radost si vychutnal po letech dřiny poprvé. Přitom že bude Kožíškovým partnerem pro sprint se dozvěděl až po příletu do Sappora.

Tuto disciplínu si dosud vyzkoušel jen jednou, před třemi lety v rámci Světového poháru v Oberstdorfu s Jiřím Magálem. Tehdy skončili patnáctí. Ještě před příletem do Japonska běžec přezdívaný 'Špek' počítal s tím, že se s Kožíškem pustí do obhajoby Koukal.

"Už od začátku zimy sice Martin tvrdil, že se specializuje na skiatlon, a při jeho současné formě si myslím, že může dosáhnut vysoko. Ale nepomýšlel jsem, že bych mohl jet se zkušeným Kožíškem já. Byl jsem dost překvapený, když padla po příjezdu do Sappora moje nominace na tento závod," přiznal dnes novinářům Šperl.

Sprint je divočína

Sám se nepovažuje za sprintera. "Proti Hetlandovi a jiným nemám na rovné trati šanci. Ale v Sapporu mi nahrála kopcovitá trať, která byla také o fyzické kondici. A pochopitelně i o taktice. Nechtěli jsme se v začátku vybláznit," tvrdil rodák z Karlových Varů a přiznal obavy hlavně z těžkého losu v rozjížďce.

"Sprint je divočina. Bylo těžké ukočírovat stanovenou taktiku v hlavě. Pohlídat si vedoucí skupinu. A nikam nepospíchat," odhalil Šperl pokyny, s nimiž musel zápolit v hlubokém sněhu. "Bořil se, stačilo trochu zaškobrtnout a hned přišel pád. A hlavně kopcovitý okruh bral síly, nohy byly unavené a chyběla jistota. Přes všechno jsme se ale přehoupli," radoval se.

Před jejich cestou na stupně vítězů si ale celá česká výprava protrpěla čekáním, jak jury vyřeší protest německého týmu. Kožíšek totiž údajně omezil Axela Teichmanna, když mu v cílové rovince přejel do stopy. Protest byl zamítnut.

Šperl bral situaci s nadhledem

"Mluvil jsem hned po závodě s Teichmannem. Prý mu Dušan vstoupil do jeho směru," popsal situaci Šperl. Bral ji nicméně s nadhledem. Z jeho tváře se ale nedalo vyčíst, nakolik je hraný a zda vnímá historický okamžik své kariéry. Medailovou situaci mohla zvrátit i silná diplomatická moc Německa v Mezinárodní lyžařské federaci FIS.

Teprve po takřka půlhodině čekání se celá česká výprava dočkala oficiálního potvrzení třetího místa. Kožíšek měl pro svého partnera jen slova chvály. "Vůbec na něm nebylo patrné, že by neměl se sprintem zkušenosti. Počínal si jako mazák. Dokázal si udržet skupinu a v pravý čas zabral, aby mi připravil dobrou pozici ve skupině," pochválil jej.

Češi měli v Sapporu štěstí, že se jim vyhnuly pády. Ty připravily o medaili například favorizované Nory i Švédy. "Po dnešním úspěchu musím znovu opakovat, že sprint dvojic je záležitostí mnohdy tvrdých osobních soubojů," dodal Kožíšek, který si po dvou sprintech o víkendu odpočine a nabere síly do dalších závodů.

Reklama