Hlavní obsah

Neumannová má ze skiatlonu stříbro, vyhrála Zavjalovová

SAPPORO

Své první vystoupení na mistrovství světa v klasickém lyžování má za sebou česká závodnice Kateřina Neumannová. Nejlepší česká sportovkyně minulého roku skončila v neděli v japonském Sapporu na trati skiatlonu 7,5 km klasicky a 7,5 km volnou technikou na druhém místě, vyhrála Ruska Olga Zavjalovová. Třetí dosprintovala Norka Kristin Steiraová.

Článek

Česká reprezentantka se od hromadného startu držela na špici startovního pole, což se nepodařilo druhé ženě pořadí Světového poháru Marit Björgenové. Norská reprezentantka se připletla do hromadného pádu a musela se prokousávat startovním polem až ze čtvrté desítky. Tempo udávala Chorvatka Petra Majdičová, ale nepodařilo se jí startovní čelo roztrhat.

"Dneska to stříbro bylo vyhraný, jely jsme do závěru čtyři. Necítila jsem se, že bych měla diktovat tempo a nikdo nemůže vědět, jak to ve finiši dopadne. Se stříbrem jsem spokojená," řekla po dojezdu v rozhovoru pro Českou televizi Neumannová.

V polovině závodu po přezouvání lyží byla Neumannová na pátém místě. Po 10,7 kilometru se utrhla Norka Kristin Steiraová, jejíž nástup většina soupeřek nezachytila. Kateřina Neumannová nezaspala a držela se s minimálním odstupem na čtvrtém místě. "V klasice jsem se nechtěla hnát dopředu, ale měla jsem toho potom dost. Ve skejtu jsem byla ráda, že ve vedoucí skupině visím. Nakonec to dobře dopadlo," pochvalovala si stříbrná medailistka.

Rovnoměrné tempo bylo lepší

V závěrečném okruhu Neumannová překonala menší krizi. "Udělala se tam menší díra , začátek bruslařské části byl dost rychlý. Nebyla jsem si jistá, že se se soupeřkami udržím. Pak se ale ukázalo, že rovnoměrné tempo bylo pro mě lepší. ostatní odpadaly."

Před závěrečným sprintem se Neumannová držela na druhém místě. Na zkušenou Rusku Zavjalovovou nestačila ani ona. "Všichni toho měli dost a na trháky nebyl prostor. Bruslařský okruh je půlka do kopce, půlka z kopce a na nějaký drtivý finiš neměl nikdo síly. Bylo to spíš o tom, kolik komu zůstalo sil," popsala závěr závodu olympijská vítězka z Turína.

"Měla jsem obavu z útoku Neumannové, proto jsem raději vsadila dříve na útok a stále jsem si hlídala první pozici. Teprve v cílové rovince jsem se uklidnila, když jsem získala nepatrný náskok a věděla, že už mě Neumannová neohrozí," řekla po závodě nová mistryně světa Zavjalovová.

Kuitunenová do cíle nedojela

Třetí dojela Norka Kristin Steiraová. Nedařilo se dvojnásobné světové medailistce Virpi Kuitunenové z Finska, která závod ani nedokončila. Zvolila příliš náročný program startů v obou úvodních sprintech. Na to doplatila," poznamenala Neumannová.

Neumannová loni na olympijských tratích v Pragelatu získala stříbrnou medaili, na světovém šampionát úspěch zopakovala. Kateřina Rajdlová skončil s odstupem 1:54,3 minuty dvaadvacátá. Eva Nývltová dojela 37., Helena Erbenová 43.

Olympijská šampiónka na volné třicítce Neumannová na minulém světovém šampionátu vyhrála závod na 10 kilometrů, dva bronzy získala i na šampionátu v Trondheimu a Ramsau. V Sapporu pojede v úterý 10 km volnou technikou a po nedělním výkonu patří mezi favoritky na zlato. "Udělám si lehký trénink, spíš se jenom projedu na lyžích. A počkám, co bude dělat počasí - hlásí totiž zase nějaké sněžení. Pokud bude měkký sníh, tak to bude těžký. Po medaili budu v desítce trošku uvolněnější," potvrdila ambice Kateřina Neumannová.

Výsledky:
1. Zavjalovová (Rus.) 41:27,5, 2. Neumannová (ČR) -0,5, 3. Steiraová (Nor.) -2,1, 4. Sachenbacherová (Něm.) -4,6, 5. Roponenová -24,0, 6. Saarinenová (obě Fin.) -24,9, 7. Kallaová (Švéd.) -25,1, 8. Longaová (It.) -25,7, 9. Kowalczyková (Pol.) 32,0, 10. Šmigunová (Est.) -39,5, ...22. Rajdlová -1:54,3, 37. Nývltová -3:33,6, 43. Erbenová (všechny ČR) -3:56,5.

Reklama