Hlavní obsah

Neumannová považuje stříbrnou medaili za výhru

SAPPORO

Stříbrnou medailí ve skiatlonu se podařilo Kateřině Neumannové splnit první dílčí cíl na mistrovství světa v klasickém lyžování v Sapporu. K úspěchu jí napomohla spolu s dokonalou přípravou i chytrá taktika. Pouze v závěru už nenašla síly k útoku na vítěznou Rusku Olgu Zavjalovovou.

Článek

Poslední stovky metrů už nebyly podle české závodnice o sprinterských schopnostech, ale hlavně o síle. Rovinka byla příliš krátká na to, aby se dalo ještě něco udělat. "Každou ze tří soupeřek v sobotním závěrečném spurtu jsem už někdy porazila. A také jsem s každou utrpěla v minulosti porážku," popsala Neumannová rozhodující část závodu.

Hned v cíli doběhla za Neumannovou tříletá Lucie s dětskou otázkou na rtech: "Maminko, proč jsi nevyhrála?" Hrdá dcera ji chtěla doprovázet také na stupně vítězů a těžko chápala, že ji pořadatelé do prostoru pro nejlepší nepustili.

"Někdy se prohraje boj o zlato a zůstane jen stříbro. Dnes ale považuji stříbro za vyhrané. Už jsem neměla v závěru sílu na nástupy a byla ráda, že visím na konci ve čtyřčlenné skupině. Druhým místem se mi podařilo dosáhnout maximum," přiznala Neumannová.

Po dni volna obhajoba titulu

V Sapporu tak ve skiatlonu zopakovala své umístění z loňských olympijských her v Turíně. Sobotní výsledek ji dostal do pohody, po dni volna rodačku z Písku čeká hlavní disciplína - v běhu na deset kilometrů volnou technikou bude v úterý obhajovat titul z Oberstdorfu.

I když se na začátku klasické části Neumannová pohybovala kolem desátého místa, s vývojem závodu byla spokojena. "Raději jsem si držela své vlastní tempo, neřadím se k typům závodnice, která by spoléhala na nástupy a trháky," tvrdila. V polovině patnáctikilometrové trati ale na chvíli ztratila kontakt s nejlepšími.

"Krizi jsem v této části neměla. Ale necítila jsem se na to, že bych měla udávat tempo. Spoléhala jsem, že skupinu dojedu. Soupeřky měly vysokého tempa taky plné zuby," poznamenala stříbrná medailistka. V závěrečném okruhu už neměla vedoucí čtveřice síly na nástupy a trháky, jen na zrychlování tempa.

Bruslařské lyže pouze průměrné

Jízda Neumannové působila, že má pomalejší lyže než soupeřky. To ale běžkyně vyvrátila. "V klasice byly moje lyže perfektní. A pokud jsem se neusadila hned po startu na čele, tak jen proto, že rychlost v nohách nemám. Určitě jsem měla v klasické části rychlé lyže ve sjezdech," tvrdila.

Při volbě stoupacích vosků musel její servis volit kompromis. "Na slunečné části tratí skluznice vyžadovaly klistr, v lese naopak tuhé vosky," přiblížila česká běžkyně. Na bruslařskou část ale měla podle svých pocitů pouze průměrné lyže. "Zdaleka nebyly tak fantastické jako před rokem na olympijských hrách ve vítězném závodě na třicet kilometrů. Ale i na těchto lyžích se dalo závodit s každým. Kluci v buňce odvedli dobrou práci," vzkázala svým servismanům.

S Frühaufem nekomunikovala

Hrůzný průběh sobotního skiatlonu mužů, provázený spoustou pádů, naháněl ženám strach. Ženský kombinovaný závod se ale obešel bez nehod. Také proto, že byla trať lépe upravena a po oteplení a čerstvě připadlém sněhu se stopa zpomalila. "Bály jsme se. Většina závodnic si před sjezdem připlužila. Já taky. Ve sjezdu se nedalo nic vymýšlet, přednost dostala opatrnost," přiznala Neumannová.

Se svým bývalým trenérem Stanislavem Frühaufem, který závod sledoval ze šumavského Zadova, taktiku telefonicky nekonzultovala. Jednak Neumannové v Japonsku nefunguje mobil, a také se domnívá, že se nedá závod rozebírat při pohledu z televizní obrazovky.

Reklama

Související témata: