Hlavní obsah

Jakub Janda se těší na střední můstek, doufá ve zlepšení

SAPPORO

Už pouze sobotní závod na středním můstku zbývá v programu skokanské části mistrovství světa v klasickém lyžování v japonském Sapporu. Českým reprezentantům soutěže na velkém můstku nevyšly, avšak k poslednímu závodu vzhlížejí s větším optimismem. Těší se i Jakub Janda, který víkendovým soubojům světové špičky o medaile přihlížel jen zpovzdálí.

Foto: Martin Sidorjak

Jakub Janda při MS v letech v rakouském Kulmu.

Článek

Ani v Sapporu zatím Janda nevystoupil ze stínu předcházejících neúspěchů v letošní sezoně. Jeho výsledky v Japonsku jen potvrdily, že se držitel stříbrné a bronzové medaile z minulého mistrovství světa v Oberstdorfu hledá a trápí. "Soutěže na mistrovství světa jsou psychicky daleko těžší než závody Světového poháru. Chybí nám sebedůvěra," řekl dnes novinářům Janda, jenž byl v obou dosavadních soutěžích na MS z českého týmu nejlepší.

Za příslib zlepšení vítěze loňského Světového poháru se však dá považovat jeho poslední skok v nedělní soutěži družstev. "Určitě je z mého pohledu dobré, že se mi na závěr podařil pořádný skok. Moje sebedůvěra se oproti kvalifikaci zvýšila," podotkl Janda.

Můstek je prý pěkný

Skokani strávili dnešní den volna na mistrovství světa odpočinkem, relaxací a lehkým výklusem v ulicích města. V úterý už mají na programu první trénink na středním můstku v Mijanomori. Janda očekává poslední závod s optimismem. "I když tento můstek neznám, pouze jsem o něm slyšel, že je pěkný. Byl jsem sice v Sapporu mnohokrát, ale v Mijanomori jsem nikdy neskákal," uvedl Janda.

Zatím si netroufá odhadnout, kolik bude potřebovat skoků k tomu, aby nový můstek poznal. "Někdy stačí jeden skok, a jindy nepomůže ani deset. Záleží na momentální formě, sebedůvěře i dalších okolnostech. Ale určitě se na středním můstku v pomalejších rychlostech dají lépe odstranit chyby," prohlásil Janda.

Reklama