Hlavní obsah

Ani další titul nezviklal rozhodnutí Neumannové o konci kariéry

SAPPORO

Jako velká královna důstojně opouští bílou stopu čtyřiatřicetiletá lyžařka Kateřina Neumannová. Její rozhodnutí po sezóně definitivně ukončit kariéru nezviklal ani druhý titul mistryně světa na desetikilometrové trati v japonském Sapporu. "Jsem hrozně ráda, že končím jako velká lyžařka. Lepší loučení jsem si nemohla přát," řekla nejlepší česká lyžařka historie.

Článek

Ihned po závodě si ji jako štafetu předávala na interview jedna zahraniční televize za druhou. Nachlazená a už lehce promrzlá Kateřina trpělivě odpovídala na všechny dotazy anglicky. Zarazila se až při poslední zastávce u polské televize. Její reportér chtěl vést rozhovor v polštině, mistryně světa však se smíchem stočila své odpovědi do angličtiny.

Ani tato lyžařská "cesta králů" však rozhodnutí Neumannové o konci kariéry nezvrátila. Na mistrovství světa ještě ve čtvrtek poběží poslední úsek štafety na 4x5 kilometrů a potom hned zamíří ze Sappora domů, aby načerpala síly před závěrečným březnovým programem Světového poháru.

Člověk nesmí být nenažraný

Čerstvou mistryni světa neláká ani sobotní třicítka. "Člověk nesmí být nenažraný. Zastávám názor, že je v nejlepším potřeba přestat. Určitě bych dojela do šestého místa, ale medaili bych mohla získat jen šťastnou náhodou," prohlásila Neumannová.

Prvenství si vychutnávala už dlouho před cílem. Přiznala ale, že ji po stránce emocí mnohem více vzaly předcházející dva úspěchy. Před dvěma lety se konečně dočkala vytouženého titulu mistryně světa a loni i olympijského zlata. "Dnešní vítězství už bylo něčím navíc. Obnovila jsem si své krásné pocity, které jsem zažila v minulosti," naznačila lyžařka, proč si ještě o letošní rok prodloužila svou soutěžní dráhu.

Záměr se jí vyplatil, i když kromě vítězství na začátku sezóny a potom ještě těsně před mistrovstvím světa v Číně sbírala hlavně čtvrtá a pátá místa. "Dlouho mě letos štvalo, že jsem neprodala, co jsem v létě natrénovala. Až dnes všechno spadlo dohromady," uvedla šťastná mistryně světa.

Cítila přicházející virózu

Dnešní úspěch jí nekazí ani hodně chladná atmosféra běžeckých soutěží v Sapporu, kde se o bouřlivější kulisu starala pouze skupinka norských fandů na tribuně. "Je smutné, že zde příliš nevnímám atmosféru vrcholného šampionátu. Kdyby bylo mistrovství světa v Norsku, tak by hlediště bouřilo a všechno by bylo jiné. Diváci by nás hnali zcela jinak. Přiznávám ale, že mi to až tolik nevadilo. Zažila jsem jiné šampionáty s lepší kulisou," poznamenala Neumannová.

Před startem ji dnes příliš nevzrušila ani informace, že desítku nepojede vedoucí závodnice Světového poháru Virpi Kuitunenová, která se vyčerpala ve sprinterských soutěžích. Neumannová se snažila soustředit pouze na svůj výkon, i proto, že se před startem necítila nejlépe. Od nedělního skiatlonu ji trochu pobolívala hlava. "Dva dny jsem docházela k doktoru Koldovskému na kalciové injekce. Měla jsem zarudlé v krku a cítila jsem přicházející virózu," přiznala Neumannová.

Při rozjíždění ji navíc bolely nohy; už má odpozorováno, že se takové problémy dostavují při náznaku nemoci. Nakonec ale všechny potíže překonala. Jako jediná dokázala udržet i v druhém kole ostré tempo, když už ostatní soupeřky měly mžitky před očima a musely zpomalit.

Nechtěla spadnout jako Koukal

Že zvítězí, tím si ale byla jistá až po posledním sjezdu. "Předtím jsem sice měla informaci o skoro půlminutovém náskoku, ale honilo se mi hlavou, abych nespadla v místě, kde ve skiatlonu havaroval Martin Koukal. V tu chvíli by se nadějný náskok zcela vytratil," prohlásila.

Ve sjezdu si proto raději připlužila, ztratila sice dvě až tři sekundy, ale opatrnost se jí vyplatila. Na konci závodu se mohla uvolnit a už ani nevyužila připravenou "štafetu" celé české výpravy. Její jednotliví členové byli rozděleni těsně před cílem zhruba ve dvacetimetrových rozestupech, aby Neumannovou v případě nutnosti vybičovali v boji o sekundy. Díky velkému náskoku to ale nebylo třeba.

Udělala ze soupeřek trhací kalendář

"Po dojetí do cíle jsem měla příjemný pocit, že se mi podařilo udělat ze soupeřek trhací kalendář. Ale hlavní je medaile. Na ostatní se brzy zapomene," řekla Neumannová, kterou tentokrát v cíli nevítala malá Lucie. Chůvy dostaly od maminky pokyn, aby dcerku odvedly mimo cíl, ovšem ještě před závodem musela Neumannová Lucii slíbit, že konečně vyhraje. "Už se na dceru těším," uvedla Neumannová po posledním interview.

Ze všeho nejraději by si po zisku zlaté medaile dala teplou sprchu a potom zasedla s dcerou k televizi a dívala se na pohádky. Místo toho ještě musela na dopingovou kontrolu a večer ji čekala oslava velkého úspěchu s celou výpravou.

Reklama