Hlavní obsah

Neumannová si dojela pro obě medaile na stejných lyžích

SAPPORO

Pro obě medaile na MS v Sapporu si Kateřina Neumannová dojela na stejných lyžích. Ty jí vybral a připravil několikačlenný servisní tým jak pro nedělní bruslařskou část skiatlonu, v němž skončila druhá, tak i pro pondělní vítěznou volnou desítku. Oba tituly mistryně světa i olympijské vítězství přitom Neumannová získala poté, co se jejím servismanem stal Švéd Ulf Olsson.

Článek

Příprava lyží je označována za alchymii, na výběru nejlepšího páru se také v pondělí podílelo hned několik odborníků. Šéfem českých servismanů je Jan Pešina, Martin Koukal má osobního mazače Jana Baranyka, pomáhal i Václav Korunka a mazací zástěru na sebe před závodem navlékl také reprezentační trenér žen Vladimír Pavlata.

"Tyto lyže už byly velmi dobré při nedělním skiatlonu. I když dnes byl trochu problém. Oproti neděli bylo tepleji a na tratích byl rozdílný sníh. Zhruba na třech kilometrech byl starý sníh a ve zbývajících dvou nový," řekl novinářům Olsson.

Pondělní výkon Neumannové ho nadchl. "Jela fantasticky. Byl jsem nadšený, že jsem pro ni mohl pracovat," poznamenal švédský servisman, jehož účast ve svém týmu si Neumannová na podzim roku 2004 musela tvrdě vybojovat s tehdejším vedením lyžařského svazu. Šlo především o to, kdo zaplatí Olssonovu mzdu a náhrady ve výši 25.000 eur za sezónu.

Spolupráce se švédským expertem se však Neumannové vyplatila. Na lyžích, které jí připravil, získala zlato na MS v Oberstdorfu, loni na olympiádě v Turíně i v pondělí v Japonsku. Po letošní sezóně si ale Olsson bude muset najít nové zaměstnání. "Je mi jasné, že Neumannová určitě skončí. Ale na spolupráci s ní budu vzpomínat jako na nejsvětlejší okamžiky mé kariéry," řekl Olsson.

Reklama