Hlavní obsah

Naše Kačka má další zlato, znělo Zadovem

ZADOV

"Naše Kačka má další zlato," křičelo v úterý u velké obrazovky ve sportcentru pensiónu U Horejšů na šumavském Zadově asi třicet příznivců lyžařky Kateřiny Neumannové, která se právě stala mistryní světa v běhu na deset kilometrů volnou technikou. Vytvořili atmosféru, o jaké se pořadatelům v japonském Sapporu může jen zdát.

Článek

Sešli se už před sedmou hodinou a při každém záběru Neumannové, která na volné desítce od začátku vedla, ji začali povzbuzovat. Jako kdyby stáli přímo u trati: "Jeď. Jeď. Nandej jim to. Máš to v kapse." Do toho zvonila nejstarší příznivkyně královny bílé stopy Leona Urbanová kravským zvoncem a ozývala se i řehtačka. Řada lidí v restauraci měla na sobě národní dresy.

Napětí by se dalo krájet. To když na pátém kilometru vedla Neumannová asi o tři sekundy a další informace delší dobu nepřicházely. Teprve když komentátor oznámil více než dvacetisekundový náskok na posledním mezičase, propuklo pravé nadšení. Vyvrcholení pak přišlo, když Neumannová projela vítězně cílem. Příznivci začali skákat na stolech, objímali se a znovu opakovali: "Je to královna. Dokázala to. Naše Kačka má další zlato!"

Po suverénním dojezdu Neumannové do cíle to Leona Urbanová i další nevydrželi a do očí se jim vedraly slzy štěstí. "Vůbec jsem nespala. Ještě teď jsem naprosto rozklepaná. To, co Kateřina dokázala je neuvěřitelné. Až se vrátí upeču jí králíka, jak jsem slíbila," chrlila ze sebe nadšená i dojatá fanynka. Začalo se pít šampaňské i další drinky. "Dnes budeme pít až do rána. Tohle za oslavu rozhodně stojí," prohlásil další z příznivců Petr Bartoš.

Všichni v restauraci U Horejšů se nadýmali pýchou, vždyť Neumannová se na Zadově už dlouhá léta připravuje, má tady penzión a všichni ji dobře osobně znají. "To co Kateřina dokázala je neuvěřitelné. Samozřejmě, že jsme na ní strašně pyšní. Vždyť si uvědomte kolik je na světě lyžařských středisek a ona se připravuje zrovna u nás," konstatoval bývalý ředitel lyžařského areálu Zadov Zdeněk Střeleček.

Na oslavu zlata dorazila k Horejšům i maminka Kateřiny Neumannové Zdeňka. "Manžel zůstal doma v Písku, což mi docela vyhovovalo, protože on je vždycky ještě více nervózní než já a chodí po pokoji. Potřebovala jsem na závod klid, takže jsem ho sledovala v našem penziónu. Musela jsem přitom ale skládat prádlo, abych se trochu uklidnila. Je to obrovský úspěch a myslím, že i ten nejlepší závěr kariéry. Ještě bych přála holkám bronz ve štafetě a splněný sen by byl dokonalý. Moc se na Kateřinu i na Lucinku těším," sdělila Právu Zdeňka Neumannová.

Trenér oslavoval Neumannovou jako největšího řemeslníka světa

Vítězství Neumannové se slavilo na celém Zadově, i u trenéra Stanislava Frühaufa, který bydlí necelých pět kilometrů od Horejšů. "Včera jsem s ní mluvil a z taktických důvodů mi neřekla nic o zdravotním stavu. Sledoval jsem celý závod u sklenky s rodinou. Byl jsem nervózní hlavně když ukazovali Rusku Zavjalovovou, která finišovala od šestého kilometru až do cíle. Kateřina však jela hlavou a ekonomicky přesně, jak jsme se dohodli. Ten náskok v cíli je fantastický," zhodnotil závod Frühauf.

Společně s rodinou i kamarády si potom připili před domem šampaňským. "Kdybych jí tady měl u sebe, asi bych jí vzal kolem ramen a řekl jí, že to dokázala. Řekl bych jí, že je ten největší řemeslník na světě a že takovou běžkyni dlouho mít zase nebudeme," dodal Frühauf.

Reklama

Související témata: