Hlavní obsah

Léky a tejpování utlumily Koukalovo bolavé rameno

SAPPORO

Se zatejpovaným ramenem a práškem na utlumení bolesti si ve středu lyžař Martin Koukal doběhl na mistrovství světa pro třicáté místo v bruslařské patnáctce. Skončil sice nejlépe z českého trojlístku, ke spokojenosti měl ale bývalý mistr světa v maratonu daleko.

Foto: Adidas

Martin Koukal

Článek

Na trať vyrazil s číslem 107 zrovna ve skupině běžců, jejichž výkon nejvíce ovlivnila sněhová vánice. "Stalo se pouze to, čeho jsem se v Japonsku bál. Náhlé změny počasí," řekl novinářům Koukal, kterého potkala po divokém průběhu sobotního skiatlonu, který pro něj skončil vykloubeným ramenem, další smůla. Ve vánici byli zvýhodněni běžci, kteří startovali brzy, hned v úvodní polovině pole.

Po sobotním zranění dávali Koukala dva dny dohromady lékař a fyzioterapeuti. "Při hustém sněžení začala trať více tahat za nohy. Výsledek byl spíše o síle vršku. Tato situace určitě mému zraněnému ramenu nenahrála," uvedl Koukal. V nejprudších pasážích trati při stoupání do kopce měl pocit, že mu poraněná ruka nepracuje tak, jak by měla.

"Trochu mi uhýbala do stany, ale ruka určitě můj výsledek neovlivnila," řekl Koukal, který chtěl v závodě předvést více.

Chyběl rozjezd ze skiatlonu

Neudržel se ale v závěsu za Rusem Sergejem Širjajevem, který startoval o 30 sekund později. Mnoho nechybělo a Koukala by dojel norský biatlonista Ole Einar Björndalen, který se vydal do stopy minutu za ním. Širjajev skončil jedenáctý, Björndalen byl šestnáctý. "Spokojený být nemohu a na podmínky se nechci vymlouvat. Spíše je problém v mém výkonu. Nebyl jsem rozjetý ze skiatlonu, což mi chybělo," uvedl Koukal.

Stříbro neznámého běloruského mladíka Leonida Karnějenka označil za vtip. Naopak vysoko ocenil výkon vítězného Nora Larse Bergera i třetího Němce Tobiase Angerera, který jel v podobných podmínkách.

Počasí udělalo ze závodu loterii. "Opět se potvrdilo, že současný systém nasazování některé běžce zvýhodňuje. Něco podobného se stalo v estonském Otepää. Možná by stálo za zvážení udělat změnu. Biatlonisté si mohou vybrat před losováním, do které skupiny chtějí být nasazeni. U nás pořadí startujících určuje pořadí ve Světovém poháru," řekl Koukal, který bude v Sapporu startovat v obou zbývajících závodech. Ve štafetě zřejmě poběží poslední úsek.

Reklama