Hlavní obsah

Do závodu MS na středním můstku postoupili všichni Češi

SAPPORO

Sobotního závodu na středním můstku na mistrovství světa v Sapporu se zúčastní kompletní kvarteto českých skokanů. Z páteční kvalifikace postoupili Roman Koudelka, Jakub Janda, Antonín Hájek a Ondřej Vaculík, jenž v nominaci nahradil oproti závodu na velkém můstku a soutěži družstev Jana Maturu.

Článek

Právě dvacetiletý Vaculík startující s číslem šest musel v kvalifikaci prožívat z Čechů největší nervy, neboť jeho výkon 85,5 metru dlouho na postup mezi elitní padesátku nestačil. Nakonec však byl klasifikován jako 47. a může se těšit na svůj první závod na MS v kariéře.

Nejdelší skok z české čtveřice předvedl obhájce stříbra z minulého šampionátu Jakub Janda, jemuž za výkon 91,5 m patřilo jednadvacáté místo. Sedmnáctiletý talent Roman Koudelka předvedl skok o půl metru horší, ale díky bodovému zisku se zařadil na stejnou příčku jako Janda, jemuž se nepovedl na dopadu telemark.

Janda poté přiznal, že byl před kvalifikací nervózní. "Neměl jsem rád kvalifikace ani v minulosti. Na středním můstku stačí malá chyba a každý kratší skok se bodově násobí. Můj dnešní soutěžní skok byl horší než ve zkušebním kole," uvedl nejlepší český skokan posledních let.

Solidní čtyři pokusy

Na střední můstek v Sapporu si příliš nezvykl. "Skočil jsem na něm zatím pouze čtyři skoky, takže jsem si jej příliš neosahal. Ale všechny čtyři pokusy byly z mého pohledu solidní. Jenže formu ukáže až zítřejší závod. V něm bude hodně záležet také na počasí, které je v Japonsku nevyzpytatelné," dodal Janda.

O jedenáct let mladší Koudelka vytěžil více na známkách za čistotu provedení. "Skok špatný nebyl. Byly v něm ale ještě rezervy. Šlo mi hlavně o to, abych postoupil, což se podařilo. Na umístění mi nezáleželo. Na středním můstku se mi skáče lépe, protože mám potřebnou dynamiku odrazu," řekl Koudelka.

Čtvrtý český reprezentant Antonín Hájek dopadl na značku 87 metrů a byl čtyřicátý. "Zatím ještě stále nejsem spokojen s odrazem. Raději skáču na velkém můstku, kde se létá dále," tvrdil Hájek.

Kofler skočil nejvíc

Nejdelší výkon dne 96 metrů předvedl Rakušan Andreas Kofler, jenž získal stejně bodů jako jeho krajan Thomas Morgenstern, který skočil o půl metru méně. Ze závodníků, kteří neměli zajištěn přímo postup na základě pořadí ve Světovém poháru, byl nejlepší stříbrný medailista z velkého můstku Harri Olli. Janda s Koudelkou by byli v redukovaném pořadí bez předem kvalifikovaných, kteří dnes skákali ze stejného nájezdového okna, na devátém místě.

Závěrečný skokanský závod na MS je v sobotu na programu v 10:00 SEČ.

Výsledky - kvalifikace:
1. Morgenstern 129 b. (96 m) a Kofler (oba Rak.) 129 (96,5), 3. Vasiljev (Rus.) 125 (96), 4. Ljökelsöy (Nor.) 124 (93,5) a Olli (Fin.) 124 (94,5), 6. Ammann (Švýc.) 123,5 (95,5) a Ahonen (Fin.) 123,5 (94), ...21. Janda 114,5 (91,5) a Koudelka 114,5 (91), 40. Hájek 105,5 (87), 47. O. Vaculík (všichni ČR) 100,5 (88,5).

Reklama