Hlavní obsah

O víkendu ještě mohou v Sapporu překvapit běžci a skokani

Už pouze čtyři disciplíny zbývají o víkendu k uzavření letošního mistrovství světa v klasickém lyžování v Sapporu. Z českého pohledu mají nejvíce nadějí na úspěch běžci v nedělním maratónu na 50 kilometrů klasickou technikou a po dobrém umístění touží v sobotním závodu na středním můstku také skokani, kteří prokázali zlepšení už v dnešní kvalifikaci.

Foto: Adidas

Lukáš Bauer

Článek

Japonští příznivci mohou v sobotu napravit svůj dosavadní nezájem o mistrovství světa. "Očekávám, že zaplní divácká místa ve skokanském sektoru. V soutěžích na velkém můstku se domácím dařilo, vybojovali bronzovou medaili. Jejich výsledky by měly přitáhnout Japonce do hlediště. Na běžeckých tratích ale zřejmě ani maratóny velkou návštěvu nepřilákají," nechal se slyšet předseda mezinárodní lyžařské federace FIS Gianfranco Kasper.

I když skok na středním můstku může přinést překvapení, okruh hlavních favoritů je stejný jako na velkém můstku. Silnému kvartetu Rakušanů, kteří získali zlaté medaile v soutěži družstev, bude odolávat mistr světa ze Sappora Švýcar Simon Ammann, ve hře o místa na stupních vítězů jsou ale i Norové. Jakub Janda před dvěma lety v Oberstdorfu vybojoval na středním můstku stříbrnou medaili. "Ne, tak vysoko letos nepomýšlím," řekl Janda, který by byl spokojen s umístěním v první desítce.

Pavlata očekává solidní výsledek od Rajdlové

Po pátečním odletu Neumannové se v sobotním běhu na 30 kilometrů představí pouze Kamila Rajdlová a Ivana Janečková. Trenér českých běžkyň Vladimír Pavlata očekává solidní výsledek od Rajdlové. "Měla by potvrdit své letošní dobré výsledky v klasice. Pro Janečkovou bude třicítka dost dlouhý test, neboť je spíše bruslařkou," poznamenal Pavlata.

Zcela jednoznačné favoritky vidí ve finských běžkyních Virpi Kuitunenové a Aino Kaise Saarinenové. "Obě své kvality v klasice ukázaly ve čtvrtečním štafetovém závodě, v němž všem soupeřkám jasně ujely," uvedl Pavlata. Titul mistryně světa obhajuje Norka Marit Björgenová, hvězda minulých sezon bude mít poslední šanci vystoupit v Sapporu z medailového stínu.

V závodě v severské kombinaci obhajuje své poslední dva tituly mistra světa devětadvacetiletý Němec Ronny Ackermann. Po prvenství v sapporském sprintu však má zálusk na druhou zlatou medaili vedoucí závodník letošního Světového poháru Fin Hannu Manninen. České kvarteto nastoupí ve složení Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Martin Skopek a Miroslav Dvořák, náhradníkem bude stejně jako ve sprintu Patrik Chlum. "Na dnešním skokanském tréninku se nejvíce dařilo Slavíkovi s Chlumem. Pokud se podaří dnešní výsledky zopakovat i v závodě, tak bychom mohli pomýšlet na umístění v horní polovině výsledkové listiny," prohlásil trenér českých reprezentantů Bohuslav Rázl.

Bauer pomýšlí na medailový útok

Nominaci českých běžců na nedělní závěrečný maratón určí trenér Miroslav Petrásek až v sobotu. Jistý je zatím pouze start Lukáše Bauera, který pomýšlí na medailový útok. "Ovšem podobných kandidátů na stupně vítězů je minimálně deset. Například Nor Anders Aukland přijel do Sappora pouze kvůli maratónu," poznamenal Bauer, jehož dnešní nepříliš vydařený start v závodě štafet příliš nerozladil. "Maratón se společným startem bude o něčem úplně jiném. Hlavně o taktice a také o zvládnutí počasí," dodal Bauer.

Maratón chce běžet jako svou poslední šanci na dobrý výsledek i Martin Koukal, který právě na nejdelší trati získal před čtyřmi lety titul mistra světa v italském Val di Fiemme. Jenže tehdejší závod se běžel volnou technikou a s intervalovými starty. "Zatím mně v Sapporu moje plány nevyšly. Proto se na maratón už těším," uvedl Koukal, jenž před šampionátem vkládal do posledního závodu nejmenší naděje. O startu Jiřího Magála se rozhodne až v předvečer závodu, stále ho bolí nalomené žebro.

Reklama