Hlavní obsah

Neumannová jede trénovat na Šumavu a pak do Skandinávie

PRAHA

Olympijskou vítězku a dvojnásobnou mistryni světa v běhu na lyžích Kateřinu Neumannovou čeká po pátečním návratu ze světového šampionátu v Japonsku trénink na Šumavě a ve čtvrtek cesta na sever Evropy. Ve Skandinávii absolvuje závěrečné závody Světového poháru a definitivně se rozloučí s kariérou.

Článek

Po dvacetihodinové cestě z Japonska byla dnes Neumannová unavená a těšila se domů. "Rovnou odsuď jedu na Šumavu a chci teď trošku potrénovat. A samozřejmě se hlavně vyrovnat s časovým posunem," popsala čtyřiatřicetiletá závodnice na letišti svůj nejbližší program. Vzhledem k nejistým sněhovým podmínkám neví, jakou podobu bude trénink mít.

"Další možností jsou kolečkové lyže nebo pobíhání na suchu a snad se někde nějaký kus sněhu najde," rozebírala náhradní varianty. Chystá se také s trenérem Stanislavem Frühaufem konečně pořádně probrat dění na světovém šampionátu, u kterého osobně nebyl.

Po zlaté desítce si totiž ani nevolali. "Těším se, až to rozebereme. Poprvé to viděl z pohledu pouze diváka, takže bude mít jiné postřehy. Ale doufám, že půjdeme taky trošku na trénink," uvedla lyžařka, která trenérovi tradičně věnuje zmenšenou verzi svých medailí.

Závěr sezóny SP bez psychické zátěže

Po zisku dvou medailí v Sapporu může absolvovat závěr sezóny SP bez psychické zátěže. "Když tam jedu, chci závodit co nejlíp, ale bohužel program závodů mi zrovna moc nevyhovuje, je to samá klasika. Už to bude v odlehčenější atmosféře. Celkové vítězství je nedostupné, takže to bude jenom o tom, jestli se podaří nějaký dílčí úspěch."

Ve srovnání se soupeřkami, které ještě v sobotu čeká v Sapporu klasická třicítka, bude mít více času na aklimatizaci. "Je to rozdíl dvou dnů a nemyslím si, že by to mělo hrát nějak zásadní roli. Ale samozřejmě každý den je příjemný. Moje soupeřky zvlášť ze severu ale zase doma budou mít sníh, a já tam nejspíš žádný nemám," poznamenala úřadující královna českého sportu.

Ze všech zbývajících středisek se nejvíc těší na norskou metropoli Oslo. "Klasická třicítka sice není to pravé, co bych si přála, ale je zážitek tam závodit. Mám ráda atmosféru, tratě i organizace, je to Mekka lyžování," popsala kouzlo vyhlášeného střediska, kde na rozdíl od Japonska na běžecké lyžování chodí davy diváků.

Nostalgie se nedostavuje

Do konce úspěšné kariéry jí zbývají tři týdny, ale nostalgie se nedostavuje. "Já se na to těším. Mám toho všeho v dobrém slova smyslu dost. To, že se to chýlí ke konci, mě v tuhle chvíli nijak nerozesmutňuje. To stýskání přijde jindy než na konci sezóny," nastínila své aktuální rozpoložení.

Bezprostředně po rozlučkovém závodě ve Falunu ji čeká nepříjemná činnost, na kterou teď nemá čas. "Mám tam spoustu pošty, účtů a administrativy, co teď nestíhám. Takže se mi kupí. Doufám, že se mi podaří utéct na pár dní na sjezdovky," řekla k programu prvních dnů, kdy už nebude patřit mezi vrcholové sportovkyně.

Teprve po sezóně také pořádně oslaví medaile ze Sappora a na květen připravuje velkou rozlučku do Prahy. Jak bude akce vypadat, však zatím neví.

Reklama