Hlavní obsah

Německý sdruženář Ackermann završil hattrick na MS

Němec Ronny Ackermann jako první sdruženář v historii potřetí za sebou vyhrál na mistrovství světa klasický závod. V japonském Sapporu v sobotu po dvou kolech skoku a patnáctikilometrovém běhu o 8,5 sekundy porazil Američana Billa Demonga, bronz získal Fin Anssi Koivuranta.

Článek

Z českých sdruženářů byl nejlepší Pavel Churavý na 23. pozici, o dvě příčky za ním skončil Miroslav Dvořák.

Vítěz skoku Francouz Jason Lamy Chappuis se v čele závodu udržel jen krátce. V úvodu druhého okruhu mu ujel Koivuranta a vzápětí ho předstihli i další tři závodníci v čele s Ackermannem. Německý sdruženář se od svých soupeřů odpoutal a vydal se na stíhací jízdu za vedoucím Koivurantou, kterého na devátém kilometru dostihl. V úvodu posledního ze čtyř okruhů Ackermann zaútočil a rozhodujícím nástupem si zajistil další titul.

Zezadu na medailové pozice útočil Demong, jenž byl po skoku osmý a na čelo ztrácel minutu a 40 sekund. Po necelých dvou třetinách závodu se už dostal na bronzovou pozici a zaostával jen zhruba 20 sekund za vedoucím duem. V posledním kopci před cílem se Američan dotáhl na Koivurantu a v ostrém finiši ho rozdílem dvou desetin připravil o stříbrnou medaili.

Vítěz skoku se propadl

Výborné výkony v běžecké části předvedli Felix Gottwald a Hannu Manninen. Rakouský sdruženář se posunul ze sedmnácté příčky po skoku až na pátou pozici, finský šampión ze sprintu vybíhal jako čtyřiadvacátý a nakonec doběhl šestý. Naopak vítěz skoku Lamy Chappuis se propadl až na patnáctou pozici a na vítěze ztratil tři minuty.

Churavý potvrdil patnáctým nejrychlejším časem své běžecké kvality. "Škoda, že jsem prohrál finiš s Němcem Frenzelem. Běželi jsme spolu většinu závodu, v závěru měl více sil. Byl bych spokojenější s umístěním v první dvacítce, měl jsem k němu blízko. O lepší výsledek jsem se připravil nevydařeným druhým skokem," řekl Churavý. Po skocích 87 a 85 metrů mu patřilo v polovině závodu 30. místo.

O tři místa výš figuroval po skocích Dvořák, který dnes oslavil dvacáté narozeniny. "Skokanská část mi vyšla, v běhu jsem si ale pohoršil. Pokoušel jsem se držet soupeřů, kteří mě předjížděli, na měkké trati to ale bylo dost obtížné," uvedl Dvořák.

Trenér českých reprezentantů Bohuslav Rázl byl s jejich výkony spokojen. "Churavý potvrdil pozici současné české jedničky a Dvořák naznačil, že je velkou nadějí do budoucna. Vzhledem k problémům, které nás v Sapporu provázely, mohu být s výsledkem spokojen," řekl Rázl.

Výsledky:
1. Ackermann (Něm.) 38:35,6, 2. Demong (USA) -8,5, 3. Koivuranta (Fin.) -8,7, 4. Bieler -59,3, 5. Gottwald (oba Rak.) -1:07,2, 6. Manninen (Fin.) -1:16,0, 7. Kircheisen (Něm.) -1:16,7, 8. Rian (Nor.) -1:38,6, 9. Haseney (Něm.) -1:50,0, 10. Moan (Nor.) -1:58,7, ...23. Churavý -3:56,6, 25. Dvořák -4:26,0, 39. Slavík -6:42,0, 46. Skopek (všichni ČR) -8:08,2.

Reklama