Hlavní obsah

Götschlová získala popáté malý křišťálový glóbus za sjezd

Rakouská lyžařka Renate Götschlová získala popáté v kariéře malý křišťálový glóbus za celkové vítězství ve sjezdu Světového poháru. Jednatřicetiletá specialistka na rychlostní disciplíny, která už v této sezóně vyhrála hodnocení superobřího slalomu, si zajistila další trofej díky sobotnímu druhému místu v předposledním sjezdu sezony v Tarvisiu.

Článek

Rychlejší byla jen Američanka Julia Mancusová. Götschlová vybojovala svůj první malý křišťálový glóbus před deseti lety, od té doby jich získala včetně dnešního ještě sedm. Navíc má ve sbírce z roku 2000 velký glóbus za triumf v celkovém hodnocení SP.

Sobotní druhé místo pro ni bylo téměř vítězstvím, neboť měla ve čtvrtečním tréninku těžký pád a lehce si poranila obě kolena. "Dneska to pro mě byl jeden z nejtěžších závodů sezóny. Malý glóbus za sjezd pro mě znamená hrozně moc, jsem přešťastná, že ho mám jistý už před posledním závodem sezony," řekla Götschlová.

V sobotu prohrála o 17 setin sekundy s Mancusovou, která se po čtvrtém vítězství v sezóně důrazně přihlásila do boje o celkové prvenství v SP. Spokojeností zářila i třetí v pořadí Emily Brydonová z Kanady, jež se dostala na stupně vítězů podruhé v kariéře.

Schildová udržela celkové vedení

Celkové vedení ve Světovém poháru si i po své nepříliš oblíbené disciplíně udržela Rakušanka Marlies Schildová, která navzdory své specializaci na točivé disciplíny obsadila slušné sedmé místo. Díky stobodovému zisku se však za ni na rozdíl pouhých devíti bodů dotáhla Mancusová a odsunula na třetí místo vítězku páteční superkombinace Nicole Hospovou. Rakouská lyžařka ztrácí na svou krajanku v čele 45 bodů, čtvrtá Götschlová je zpět o 49 bodů. Do konce sezony Světového poháru zbývá lyžařkám odjet sedm závodů.

Sobotní sjezd byl hned v úvodu zhruba na půl hodiny přerušen kvůli pádu Švýcarky Tamary Wolfové, jež startovala jako druhá v pořadí. Jednadvacetiletá bývalá juniorská mistryně světa ve velké rychlosti ztratila kontrolu nad lyžemi a po nechtěném saltu skončila krátce v bezvědomí v ochranné síti. Vrtulníkem pak byla převezena do nemocnice v Udine, podle švýcarských funkcionářů však cestou ze sjezdovky nabyla vědomí. Rozsah jejích zranění není znám.

Wolfová tak byla čtvrtou lyžařkou, která tento týden na sjezdovce Prampero upadla. Před ní měly v tréninku na sjezd či v kombinačním sjezdu nehodu její krajanka a kamarádka Dominique Gisinová a Rakušanky Kathrin Zettelová a právě Götschlová. Pro Gisinovou a Zettelovou znamenal pád v Tarvisiu konec sezóny.

Výsledky:
1. Mancusová (USA) 1:52,67, 2. Götschlová (Rak.) -0,17, 3. Brydonová (Kan.) -0,21, 4. Görglová (Rak.) -0,32, 5. Vanderbeeková (Kan.) -0,33, 6. Stygerová (Švýc.) -0,50, 7. Schildová (Rak.) -0,52, 8. Clarková (USA) -0,68, 9. Alcottová (Brit.) -0,91, 10. Janyková (Kan.) -0,97.
Průběžné pořadí sjezdu (po 8 z 9 závodů):
1. Götschlová 605, 2. Mancusová 491, 3. Kildowová (USA) 390, 4. Pärsonová (Švéd.) 257, 5. Jacquemodová (Fr.) 232, 6. Vanderbeeková 218.
Průběžné pořadí SP (po 28 z 35 závodů):
1. Schildová 1148, 2. Mancusová 1139, 3. Hospová (Rak.) 1103, 4. Götschlová 1099, 5. Kildowová 808, 6. Pärsonová 629, ...11. Záhrobská 451, 106. Kurfürstová (obě ČR) 10.

Reklama