Hlavní obsah

Bauer jel maratón s virózou, přesto sahal po medaili

SAPPORO

Ještě ráno před startem nedělního posledního závodu na mistrovství světa v klasickém lyžování v japonském Sapporu Lukáš Bauer zvažoval, zda vůbec nastoupí na start. Ozvaly se mu opět bolesti v krku, viróza zachytila mandle. Bauer se ale navzdory potížím rozhodl zariskovat, na trať padesátikilometrového maratónu klasickou technikou se vydal a do cíle doběhl pátý.

Článek

Bauer přitom startoval s vědomím, že může běžet poslední závod sezóny. "Normálně by měl člověk s takovými problémy zalehnout do postele a užívat antibiotika," řekl novinářům v cíli. Právě on přesto závod dlouho režíroval a staral se o vzruch. Zahraniční novináři v tiskovém středisku u televize nešetřili v průběhu maratónu na Bauerovu adresu slovy obdivu.

"Kdyby mně někdo před startem při mém špatném zdravotním stavu řekl, že skončím pátý, tak beru výsledek všemi deseti. Spíše jsem si ještě před závodem myslel, že do cíle ani nedojedu. Trápil jsem se do poslední chvíle. Na mém výsledku se ale podepsaly dokonalé lyže. Servis jsem měl dnes perfektní," konstatoval Bauer.

Do svého čtrnáctého individuálního závodu na mistrovství světa dostal číslo třináct. "Nejsem příliš pověrčivý, i když v pátek třináctého bývám opatrnější. Ale v sobotu například Norka Steiraová dojela s třináctkou v ženské třicítce druhá," poznamenal Bauer, kterého v cíli dělilo od vítězného Nora Hjelmeseta třináct sekund.

I když byl od poloviny závodu český běžec často na špici, roztrhat skupinu neměl v úmyslu. "Nesnažil jsem se dělat tempo závodu. Chtěl jsem jet rychlostí, která mi vyhovovala. Až v závěru jsem se pokoušel o trháky," popsal Bauer.

Když se mu podařilo těsně před vjezdem do posledního okruhu odjet společně s Hjelmesetem zbývajícím čtyřem lyžařům z vedoucí skupiny, myslel si, že by mohlo být rozhodnuto. "Jenže Hjelmeset nechtěl spolupracovat. Rozhodl se počkat na stadionu na svého krajana Estila. V tu chvíli jsem věděl, že nás bude znovu pět," poznamenal Bauer.

Tempo ještě stupňovalo

V závěrečných kilometrech se tempo ještě vystupňovalo, Bauera se držel jako klíště Němec Filbrich. Často tak, že jel na patkách lyží svého soupeře. "Nemám mu to za zlé. Ve vyčerpání chtěl udržet kontakt a ani si situaci neuvědomoval. Ale byly okamžiky, kdy jsme jeli na mých lyžích dva," řekl český lyžař.

V závěru dokonce musel v kopci na zlomek sekundy úplně zastavit. "Neměl jsem kam uhnout. Chvíli jsem proto raději zkoušel jet v jiné stopě, ale to už všichni spurtovali. Chtěl jsem ještě zezadu zaútočit, už to ale nevyšlo," uvedl Bauer, jenž už zhruba kilometr před cílem tušil, že by mu medaili mohl přinést jen zázrak.

Servisman Fousek přispěl k úspěchu

K Bauerovu úspěchu v maratónu výrazně přispěl i servisman Vít Fousek. "Tak dobře se podaří připravit lyže jen párkrát za život. Podařilo se zvolit vynikající mazání i směs parafínů," zhodnotil svou práci Fousek.

Bauer tak odjede ze Sappora bez medaile, třikrát se ale na MS vešel do elitní desítky. Vedle nedělního pátého místa v maratónu dojel sedmý ve skiatlonu a byl členem štafety, která skončila na osmém místě.

Reklama