Hlavní obsah

Neumannová: Končím jako lyžařka, ze které mají soupeřky strach

Poslední tři závodní víkendy v kariéře čekají v závěru sezóny běžkyni na lyžích Kateřinu Neumannovou. Skandinávská mise sice svou převážně klasickou skladbou nejúspěšnější české závodnici příliš nesedí, dvojnásobná medailistka ze Sappora si chce ale závody hlavně užít. „Neznamená to ale, že nebudu závodit naplno,“ říká Neumannová v rozhovoru pro Právo.

Článek

Šampionát v Sapporu skončil, ale svou poslední sezónu chcete dotáhnout do úplného konce. Jaký jste si narýsovala program?

Na Šumavě chci trénovat. Moc sněhu ale nezbývá. Tak asi dojde na kolečkové lyže. Ve čtvrtek poletím do Lahti, čekají mě tři víkendy závodů Světového poháru.

Jaké si dáváte cíle?

Když tam jedu, chci závodit co nejlépe. Bohužel skladba posledních svěťáků není ideální pro to, co bych si mohla přát. Skoro samá klasika. Jedu si to tam spíš užít, ale to neznamená, že nebudu závodit naplno. Vyhrát celkově Světový pohár nebude v mých silách, zkusím nějaký dílčí úspěch.

Co oslavy?

Žádné velké nejsou a hned tak nebudou. Až po úplném konci poháru.

Jak bude loučení vypadat?

Počítám s nějakou větší párty, nechte se překvapit, dolaďujeme to. Ve Falunu bude závodní loučení. V Čechách pak nějaká show.

Doléhá na vás, že máte před sebou poslední tři týdny ve vrcholovém lyžování?

Těším se na to, i když jsem unavená a mám toho dost. To, že se to chýlí ke konci, mě teď nerozesmutňuje. To stýskání přijde později.

Je těžké nebo lehké končit na vrcholu? Nehlodá vám v koutku duše: pořád mi to jde…

Jsem docela hrdá, že končím na vrcholu. Jako závodnice, ze které mají soupeřky strach a že si přinejmenším na skejtových tratích oddechnou, když na startu nebudu. Můžu to připočíst k tomu, co se mi ve sportu povedlo. Kdybych byla chlap, sportovala bych dál. U ženy je to jiné.

Objevují se ale domněnky, že si dáte oraz a vrátíte se na liberecký šampionát v plné síle…

To mi nevadí, více méně se tomu směju. Nechci o tom spekulovat. Nemám to zkrátka v plánu. Nevím, co by mě k tomu mělo donutit. V tuhle chvíli jsem přesvědčena, že končím. Definitivně, bez možnosti nějakého návratu.

Může být dřívější návrat z Japonska a více času na vyrovnání posunu pro vás v závěru seriálu výhodou proti soupeřkám, které zůstaly i na poslední závody?

Je to jeden z důvodů, proč jsem letěla prvním možným spojem. Je to rozdíl dvou dnů, ale nemyslím, že by to mělo zásadně hrát v můj prospěch. Z jiných cest vím, že horší to je s posunem při cestě na východ. Při Světovém poháru v Číně jsem ráno měla pytlíky pod očima, už jsem plánovala kosmetický zákrok, kdyby mi to mělo zůstat.

Výkony Finek byly zvláštní, zářily, vaši zlatou desítku vynechaly, protože prý byly nemocné, a nato znovu předvedly neuvěřitelný závod…

Kolem nich jsou pořád takové šumy. Od toho, co se stalo na mistrovství světa v Lahti (dopingový skandál - pozn. aut.), se to s nimi táhne. Stoprocentní důvěru nemají ani teď. Ale to, že nenastoupily na desítku a šly místo toho trénovat, to byla spíše záležitost taktická než to, že by byly příliš nemocné.

Co když vám ale zase přijde poštou dodatečně nějaká trofej, jako po přichycení dopujících Rusek na olympiádě v Salt Lake City?

Doufám, že se to nestane. Vyhrát Svěťák, což jsem si na konec kariéry přála, je při síle Kuitunenové nemožné. Je o jednu až dvě třídy lepší než loni. Snad to proběhne bez skandálů.

Plány na další práci už se vám rýsují. Uvidíme vás jako moderátorku televizního pořadu, mají se rozjet vaše další aktivity spojené se sportem. Ale co třeba politika, kde je málo žen?

Rozbíhá se televizní Sportujeme s Katkou. Přijdou možná i nějaké závody pod touto hlavičkou. S tím bude dost práce. Pokračuje lyžařská akce pro mladé Hledá se nová Neumannová. Nevylučuju, že budu mít zájem pracovat v Českém olympijském výboru. K tomu barák na Šumavě. Těch aktivit bude víc, ale čistě politická kariéra mě neláká.

Měla jste pracovat i pro liberecké organizátory příštího mistrovství světa…

Konkrétně zatím nejsem domluvena. Budeme si to muset vyjasnit, jestli budou mít zájem nebo ne.

Jaký jste z Japonska přivezla dárek trenéru Frühaufovi, který zůstal tentokrát doma?

Jako vždy zmenšenou kopii medailí od pořadatelů, Patří mu. Poprvé to viděl z jiného pohledu, jen jako divák na dálku. Bude to zajímavé s ním zhodnotit. Doufám, že ještě půjdeme i na trénink.

Co se ještě letos jede
Světový pohár - 10.-11. 3.: Lahti - sprint volně, 10 km klasicky, 14. 3.: Drammen - sprint klasicky, 17. 3.: Oslo - 30 km klasicky, 21. 3. Stockholm - sprint klasicky, 24.-25.: Falun - skiatlon 7,5+7,5 km, štafeta 4x5 km.

Reklama