Hlavní obsah

Kraus je opět mistrem světa ve skikrosu, Hayer druhý

MADONNA DI CAMPIGLIO

Tomáš Kraus obhájil titul mistra světa ve skikrosu. V úterním finálovém závodu na šampionátu v akrobatickém lyžování v Madonně di Campiglio porazil Stanleyho Hayera a Česká republika jejich zásluhou získala dvě nejcennější medaile.

Článek

Bronz zbyl na Francouze Enaka Gavaggia. Jeho krajanky předtím opanovaly ženské finále - vyhrála Ophelie Davidová před Maryl Boulangeatovou.

Kraus má ve své sbírce titul mistra Evropy z roku 2003, Světový pohár vyhrál v předchozí sezóně. Svůj první titul mistra světa vybojoval před dvěma lety ve finské Ruce, kde se při světovém šampionátu akrobatů jel skikros poprvé v historii. Úterní závod, ve kterém chtěl přerušit sérii druhých míst z této sezóny, se odehrál v jeho režii od první vyřazovací jízdy.

Po druhém místě v kvalifikaci Kraus hned v osmifinále nenechal nikoho na pochybách, kdo je favoritem. Už od startu všem ujel a na trati situaci bez problémů kontroloval i několikerým pohledem za sebe. K vítězství si dojel ve své jízdě i Hayer, ale ten už to měl těžší a musel hodně bojovat. V téže jízdě naopak jen těsně vypadl Zdeněk Šafář, poslední Čech na startu prvního vyřazovacího kola. To se stalo konečnou také pro Japonce Hiroomiho Takizawu, třetího muže konečného pořadí SP.

 Vítěz kvalifikace diskvalifikován

Ve čtvrtfinálové jízdě byl po nebezpečném předjížděcím manévru diskvalifikován vítěz kvalifikace Švéd Tommy Eliasson, naopak Kraus s Hayerem opět prokázali dobrou formu. Jeli společně v jednom závodu a za sebou projeli cílem na postupových pozicích do semifinále. Kraus vedl opět od startu, Hayer se na druhé místo dostal v polovině trati.

Do jedné jízdy museli čeští lyžaři společně i v semifinále, měli dokonce stejnou startovací pozici i stejný dres jako ve čtvrtfinále. A výsledek byl opět stejný - první Kraus, druhý Hayer a v tu chvíli měla Česká republiky jistou medaili. Vypadl naopak vítěz Světového poháru Audun Grönvold z Norska.

Finálový závod proběhl jako přes kopírák. Mistr startů Kraus hned od prvních metrů držel vedoucí pozici a dokonce se stihl lehce otočit, aby zkontroloval situaci za sebou. Hayerovi se start tolik nepovedl, ale v prvním zatáčce už byl druhý a svou pozici opět nepustil. Ve skikrosu tak není jiného mistra světa v historii, českou sílu v nové olympijské disciplíně podtrhl Hayer.

Reklama