Hlavní obsah

Neumannová se nejvíce těší na Oslo

PRAHA

Poslední velké balení lyžařského náčiní má za sebou. Ještě jedna cesta v roli závodnice čeká Kateřinu Neumannovou. Severským tažením zakončí kariéru. Začne v Lahti, přes Oslo a další zastávky doputuje do Falunu, kde 25. března skončí tento ročník Světového poháru v běhu na lyžích.

Článek

Původně ho chtěla vyhrát, měl to být hlavní cíl sezóny, ale plány musela pozměnit. „Vyhrát celkově svěťák nebude v mých silách,“ ví Neumannová. Zato si může užívat zlato z nedávného MS v Sapporu.

Čekají ji ještě tři víkendy závodů SP, možná i nějaké sprinty ve všední den.

„Když tam jedu, chci závodit co nejlépe. Bohužel skladba posledních svěťáků není to, co bych si přála. Skoro samá klasika. Jedu si to tam spíš užít, ale to neznamená, že nebudu závodit naplno,“ říká a touží alespoň po dílčích úspěších. „V seriálu distančních závodů nebo v celkovém hodnocení dejme tomu do třetího místa,“ nehodlá ztratit pozici v absolutní klasifikaci a zjevně ji láká triumf v pořadí závodů na delších tratích.

Na kterou severskou štaci se těší nejvíce? „Na Oslo. Klasická třicítka sice pro mě není to pravé ořechové, ale atmosférou jsou tam jedinečné závody. Je to Mekka lyžařů, jezdím tam ráda. Vždy to mají bezvadně zorganizované. Stanové tábory pro diváky přímo u stop, kolem trati zní hudba, pečou maso. To je hezké. Smrdí to pod nos, je to ale zážitek,“ je navnaděna na skvělou atmosféru. Před cestou na sever ji coby úspěšnou zástupkyni Dukly přijala ministryně obrany Parkanová, další společenské akce čekají po sezóně.

A taky konec kariéry, ve čtyřiatřiceti je přesvědčena, že definitivní. Má jasno, co bude dělat záhy poté, až lyže dá do sklepa. „Čeká mě to, co po každé sezóně. Pošta, účty, administrativa a takové věci patřící k běžnému životu. Teď je nestíhám. Netěším se na to, ale pak se budu snažit utéct na sjezdovky,“ má v plánu i oddech.

Stav Světového poháru - celkově:
1. Kuitunenová (Fin.) 1197, 2. Björgenová (Nor.) 756, 3. Neumannová (ČR) 702, 4. Saarinenová (Fin.) 557, 5. Majdičová (Slovin.) 535.
Pořadí SP v distančních disciplínách:
1. Kuitunenová 545, 2. Neumannová 475, 3. Roponenová (Fin.) 279.
Zbytek sezóny Světového poháru:
10. -11. 3.:Lahti - sprint volně, 10 km klasicky
14. 3.:Drammen - sprint klasicky
17. 3.:Oslo - 30 km klasicky
21. 3.Stockholm - sprint klasicky
24. -25. 3.:Falun - skiatlon 7,5+7,5 km, štafeta 4x 5 km.

Reklama