Hlavní obsah

Akrobat Valenta postoupil na MS do finále z pátého místa

Lichotivé páté místo obsadil akrobatický skokan Aleš Valenta v páteční kvalifikaci na mistrovství světa v italské Madonně di Campiglio a postoupil mezi finálovou dvanáctku. Olympijský vítěz ze Salt Lake City dostal od rozhodčích za dvě trojitá salta se čtyřmi vruty celkem 224,56 bodu.

Foto: čtk

Aleš Valenta

Článek

Nejlepší byl v kvalifikaci Bělorus Dmitrij Daščinskij, který dostal od rozhodčích 227,98 bodu za stejné skoky jako Valenta a o dvě setiny bodu porazil druhého Jeffa Beana z Kanady. Třetí je další Bělorus Timofej Slivec. Ženám v kvalifikaci kralovala Švýcarka Evelyne Leuová.

Valenta, který byl letos ve Světovém poháru jen jednou ve finále v prosinci v Číně, kde nakonec skončil pátý, si prý závod hodně užíval. "Po letošní nepovedené sezoně už není co dohánět nebo ztrácet. Je to prostě jedno," řekl spolupracovníkovi ČTK Valenta. "Jsem rád, že jsem prakticky poprvé v sezoně ustál dva skoky a oba byly relativně dobrý," radoval se.

Sezonu narušily potíže s počasím a nedostatkem sněhu. "Bylo to strašně roztrhané, protože sníh pořádně nebyl nikde, já měl navíc přetrvávající zdravotní problémy," upozornil, že ho stále bolí záda. "Nemůžu v tréninku pořádně přistávat, což se promítá do závodu," vysvětlil.

Věří, že do sobotního závodu mu záda nezatuhnou. "Jinak chodím v předklonu," dodal muž, který se po sezoně rozhodne, zda ukončí kariéru. Už před jejím začátkem hovořil o tom, že to bude zřejmě jeho poslední rok.

Valenta byl dosud nejlepší na mistrovství světa pátý ve švýcarském Meiringenu v roce 1999. Na minulém MS v Ruce nestartoval právě vinou zranění zad, v roce 2003 v Deer Valley byl sedmý a v kanadském Whistleru 2001 nepostoupil do finále.

Reklama