Hlavní obsah

Valenta skončil na MS osmý, obě skokanská zlata má Čína

MADONNA DI CAMPIGLIO

Akrobatický skokan Aleš Valenta obsadil na mistrovství světa osmé místo. Dvojnásobný sobotní triumf v Madonně di Campiglio slavila Čína, a to díky úspěšné obhájkyni titulu Li Ni-na a jejímu kolegovi Chan Siao-pcheng. Ten k loňskému olympijskému zlatu přidal další trofej. Valenta si splnil plán už postupem z páteční kvalifikace, čímž napravil dosavadní nevydařenou sezónu.

Foto: REUTERS/Giampiero Sposito

Čínští vítězové na mistrovství světa v akrobatickém lyžování.

Článek

Ve dvanáctičlenném finále porazil Aleš Valenta čtyři soupeře a po svém výkonu na možná posledním šampionátu se spokojeně usmíval do kamery.

"Osmé místo je dobré, nešel jsem dnes na umístění. Po tom, jakou jsem měl celou sezónu zdravotní problémy, jsem rád, že jsem skočil skoky, za které se nestydím," zhodnotil své vystoupení v rozhovoru se spolupracovníkem ČTK Valenta.

Nejvíce ho potěšilo, že oba skoky ustál, s čímž měl během sezóny problémy. Navíc ho stále zlobí záda i kolena, a jak sám přiznal, vyprchává motivace. "Druhý skok nebyl dobrý, trošku jsem se bál toho stínu a koplo mě to. Ale tím, že jsem přistál, tak jsem maximálně spokojený. Celý týden jsem si to užíval," dodal.

Nostalgii, že možná závodil naposledy, necítil. "Pořád se kolem toho sportu budu pohybovat, ale je asi čas se vydat jinou linií," naznačil. Definitivně se chce rozhodnout po skončení sezóny.

Triumf sebral favoritům Kanaďanu Stevu Omischlovi a Dmitriji Daščinskému z Běloruska čínský olympijský vítěz, který Daščinského porazil o čtyři a půl bodu. Omischl bral bronz.

Soutěž žen byla vyrovnanější, Li Ni-na zvítězila před běloruskou lyžařkou Oly Slivecovou o bod a půl, rovněž jen třetí místo zbylo na nejlepší ženu letošního Světového poháru Jacqui Cooperovou z Austrálie.

Výsledky:
Muži:
1. Chan Siao-pcheng (Čína) 240,86 b., 2. Daščinskij (Běl.) 236,42, 3. Omischl (Kan.) 235,81, 4. Lebeděv (Rus.) 232,41, 5. Isoz (Švýc.) 230,50, 6. Marusčak (Rus.) 227,51, ...8. Valenta (ČR) 213,50.
Ženy:
1. Li Ni-na (Čína) 188,05, 2. Slivecová (Běl.) 186,55, 3. Cooperová (Austr.) 182,58, 4. Cuperová (Běl.) 178,20, 5. Leuová (Švýc.) 172,86, 6. Cooková (USA) 167,05.

Reklama