Hlavní obsah

Grugger vyhrál super-G v Kvitfjellu, Cuche už je druhý v SP

KVITFJELL

Rakušan Hans Grugger vyhrál nedělní superobří slalom SP v norském Kvitfjellu a vybojoval pro svou zemi vůbec první triumf v této disciplíně v sezoně. Sám se radoval z prvenství počtvrté v kariéře, ale poprvé od prosince 1995. Jeho triumf umocnil druhým místem Mario Scheiber, na třetím místě se před další dva Rakušany vklínil vítěz sobotního sjezdu Didier Cuche ze Švýcarska.

Článek

Grugger se dočkal triumfu patnáct měsíců po operaci kyčle, na kterou musel po těžkém pádu v Bormiu. "První vítězství po zranění, co víc si můžu přát. Snad jen jednu branku jsem neprojel dobře, jinak mám za sebou skvělý den," radoval se pětadvacetiletý Rakušan.

"Věděl jsem, že na to mám. Mým problémem letos ale bylo, že jsem nikdy neodjel celý závod perfektně, vždy jsem to někde pokazil. Dneska ne, takže jsem mohl myslet na vítězství," zářil Grugger.

Bronzový Cuche se po zisku malého Křišťálového glóbu z nejrychlejší disciplíny přihlásil hlasitě i do závěrečného boje o celkový primát, protože dva největší adepti na celkové vítězství nedělní závod nezvládli.

Vedoucí Benjamin Raich super-G nedokončil a chybujícího Rakušana napodobil hned po něm i Nor Aksel Lund Svindal, který místo jízdy na jistotu riskoval a ke zděšení domácích fanoušků minul úplně stejnou branku. Svindalův odstup na Raicha dál činí 103 bodů. Navíc přepustil druhé místo Cuchovi, který má na kontě o 11 bodů více.

"No, nevypadá to špatně," pokyvoval hlavou Cuche. "Uvidíme, jsou před námi čtyři závody, v nich je možné všechno," dodal.

Až při finále SP se rozhodne i o vítězi super-G, protože Američan Bode Miller skončil až sedmý a před skupinkou pronásledovatelů vedených Johnem Kucerou z Kanady má stále ještě dostižitelný náskok. Závěrečný závod se uskuteční ve čtvrtek v Lenzerheide.

Výsledky:
1. Grugger 1:29,57, 2. Scheiber (oba Rak.) -0,72, 3. Cuche (Švýc.) -0,91, 4. Walchhofer -0,94, 5. Maier (oba Rak.) -0,95, 6. Kernen (Švýc.) -0,96, 7. Büchel (Licht.) a Miller (USA) oba -0,98, 9. F. Strobl -1,00, 10. Reichelt (oba Rak.) -1,05, ...49. Záhrobský (ČR) -3,66.

Reklama