Hlavní obsah

Skikrosař Hayer vyhrál prestižní americkou sérii Ski Tour

SQUAW VALLEY

Skikrosař Stanley Hayer vyhrál prestižní americkou sérii Honda Ski Tour, jejíž poslední závod se o víkendu konal ve Squaw Valley. Čerstvý vicemistr světa z Madonny di Campiglio byl ve finále druhý, ale porazil svého největšího pronásledovatele Caseyho Pucketta, celkově druhého skikrosaře série a čtvrtého muže v cíli finálové jízdy.

Článek

Poslední závod vyhrál Enak Gavaggio z Francie, třetí byl další český skikrosař mistr světa Tomáš Kraus, jenž v konečném pořadí série obsadil čtvrtou pozici. Hayer za celkové vítězství dostal automobil Honda Element VX a odměnu 70.000 dolarů, v korunách více než půldruhého milionu. Kraus za čtvrté místo obdržel 18.250 dolarů (asi 400.000 korun).

Ve finálové jízdě nejlépe odstartoval Kraus, ale Puckett se na něj tlačil tak agresivně, že do něj zezadu narazil a oba se poroučeli k zemi bez šance na vítězství. "Měl jsem hrozný start, byl jsem po něm beznadějně poslední. Ale když ti dva spadli a viděl jsem, že už rychle nevstanou, řekl jsem si - otevřely se mi dveře k vítězství," řekl Čechokanaďan Hayer novinářům.

Gavaggio během finále Hayera pronásledoval a přiblížil se mu na závěrečném skoku. Ve vzduchu se oba lehce srazili a dopadli mimo trať. Hayer projel cílem po jedné lyži a Gavaggio skončil za cílovou páskou po pádu mezi diváky. "Ten střet byla moje vina, měl jsem dobrou stopu a měl jsem ho. Jenom jsem letěl o dva metry dál a srazil se s ním," popsal poslední kolizi Hayer.

"V letošní pozdní a krátké sezoně jsme se soustředili zejména na MS v Madonně, ale jsem samozřejmě rád, že momentální dobrou formu kluci nadále potvrzují," uvedl kouč skikrosařů Vladimír Augusta. "Na americké půdě je těžké vyhrávat, ale Stanley s Tomášem položili dobré základy pro dobré výsledky do následujících sezon," dodal trenér.

Výsledky:
1. Gavaggio (Fr.), 2. Hayer, 3. Kraus (oba ČR), 4. Puckett (USA).
Konečné pořadí:
1. Hayer 340 bodů, 2. Puckett 300, 3. Gavaggio 249, 4. Kraus 185.

Reklama