Hlavní obsah

Skikrosař Kraus cítí, že má něco navíc než ostatní

PRAHA

Pořádně hektický závěr sezóny má za sebou skikrosař Tomáš Kraus. Během horečného cestování mezi Evropou a USA přesto stihl obhájit zlatou medaili na MS v Madonně di Campiglio, vítězství v SP mu uniklo o pouhé dva body. „Byl to strašný měsíc. Tolik jsem toho nenacestoval snad za poslední čtyři roky. U aerolinek mám nastřádáno mil na letenku na Havaj, ale nevím, jestli bych ještě do letadla sedl,“ vyprávěl se smíchem při středečním setkání s novináři.

Článek

Mistrovství světa se kvůli sněhovým podmínkám přesunulo na březnový termín a v Krausově kalendáři tak přibylo několik přeletů mezi Evropou a Spojenými státy navíc. Neustálé stěhování způsobilo, že se před startem světového šampionátu necítil v optimální pohodě. „Byl jsem zničený, až jsem si říkal, že jsem podcenil vrchol sezóny. Tělo se ale dokázalo zmobilizovat a všechno začalo jít tak, jak má. Hodně pomohl realizační tým a nakonec se ke mně vrátilo i štěstí.“

Přesunutý termín prý neseděl ani pořadatelům. „Organizátoři měli problémy s tratí. Skoky byly prakticky bez dopadu, což nepřidá. Jsem rád, že jsem odjel s titulem, ale hlavně zdravý,“ vzpomněl na svá operovaná kolena.

S Hayerem si jdou po krku až ve finále

Mistrovství světa bylo prakticky českou záležitostí, protože stříbro vybojoval Stanley Hayer. „Se Stanleyem jsme proti sobě jeli už ve druhé jízdě, což nebylo příjemné. Zavřít bránu Rakušanovi je prostě jednodušší než Čechovi. Jsem radši, když se potkáme až ve finále a tam si to rozdáme. Stejně ale vím, že když za mnou Stanley jede, tak neudělá nic zákeřného, žádný naschvál,“ chválil vztahy se svým reprezentačním kolegou.

Fenomén světového skikrosu měl letos nakročeno i k obhajobě vítězství ve Světovém poháru, to mu ale nakonec o pouhé dva body uniklo. „Vzhledem k tomu, jak sezóna vypadala, si mistrovského titulu hodně cením. O celém roku vypovídá víc vítězství v seriálu, ale MS zase ukáže, jak se závodník dokáže připravit na jeden konkrétní závod, jak umí zabojovat. A s ohledem na to, že ve Světovém poháru se letos jely jen tři závody...“ připomněl nebývale teplou zimu, kvůli níž se řada podniků nekonala.

I tak ale stačil objet značnou porci závodů a je rád, že mu hlavní sezóna skončila. „Odřekl jsem závody ve Španělsku a poslední akcí, kterou bych chtěl absolvovat, bude rozloučení se sezónou v Horních Mísečkách. Doufám, že se tam ještě dostaneme na lyže,“ těšil se na pohodové rozloučení se zimou. Přestávku do začátku přípravy na olympijskou sezónu chce student Technické univerzity v Liberci věnovat hlavně diplomové práci. „Dneska začínám!“ ujistil se smíchem novináře.

Už myslí na Vancouver 

Zařazení skikrosu do programu olympijských her odložilo Krausovo přemýšlení o ukončení kariéry. I když mu bude v době konání her ve Vancouveru 35 let. „Na Vancouver se chystám. Cítím se dobře a pokud nedojde k nějakému zranění, tak mám šanci uspět. Myslím, že mám něco, co ostatní nemají,“ prohlásil tajemně a vzápětí musel vysvětlovat, co tím myslel. „Něco je v mém těle. Především do finálových jízd umím dobře odstartovat. Souvisí to s výškou nastavení madel startovní branky, schopnost soustředění, dýchání. Ale i to jak se člověk po startu rozbruslí, jak se chová na vlnách,“ doplnil.

Stát se historicky prvním olympijským vítězem ve skikrosu jej hodně motivuje, do her v Kanadě proto hodlá výrazně rozvinout i mimotréninkovou přípravu. „Chci se hodně věnovat rehabilitaci, psychické přípravě, tréninku dýchání,“ nastínil možnosti rozšíření. Mimo to plánuje vyrazit do dějiště her s výrazným předstihem. „Amerika je o aklimatizaci. Jiné bydlení, jiné jídlo, jiní lidé, jiný rytmus. Pracuje se tam jinak s časem a docela mi trvalo, než jsem si navyknul. Letošní sezóna mi v tomhle ale hodně pomohla,“ uzavřel jeden z nejúspěšnějších českých lyžařů.

Reklama