Hlavní obsah

Němec Greis vyhrál poprvé v kariéře biatlonový Světový pohár

CHANTY MANSIJSK

Německý biatlonista Michael Greis poprvé v kariéře vyhrál celkové hodnocení Světového poháru. Trojnásobný olympijský vítěz si zisk křišťálového glóbu definitivně pojistil šestnáctým místem v sobotním stíhacím závodě na 12,5 km v ruském Chanty Mansijsku. Z premiérového vítězství se v sibiřském středisku radoval domácí Maxim Čudov.

Článek

Greisovi nejbližší pronásledovatelé Raphael Poirée z Francie, který před týdnem ukončil kariéru, ani Nor Ole Einar Björndalen ho již nemohou předstihnout. Před posledním závodem letošní sezony má třicetiletý Němec před fenomenálním Norem nedostižný náskok 63 bodů.

Sobotní stíhačka však patřila jiným biatlonistům než Greisovi. Do boje o stupně vítězů promlouvali nejlepší ze čtvrtečního sprintu a překvapivě i český reprezentant Michal Šlesingr. Dvojnásobný medailista ze světového šampionátu v italské Anterselvě sice startoval až z 28. místa, ale vynikajícím výkonem se dokázal protlačit až do první desítky.

Zatímco jeho soupeřům dělal na jednotlivých střeleckých položkách problémy vítr a občasné sněžení, český biatlonista byl bezchybný a po úvodní stojce si polepšil dokonce už na průběžné třetí místo. V jednom z kopců se navíc dostal před Christopha Sumanna z Rakouska a na poslední položku přijížděl těsně před ním na druhém místě.

Šlesingr se posunul o dvacet příček - skončil osmý

Vedoucí Maxim Čudov mezitím odjel na trestné kolo, a před Šlesingrem se tak otevírala šance na posun na první příčku. Čtyřiadvacetiletý reprezentant ale stejně jako v Anterselvě s posledními výstřely váhal, několikrát kontroloval seřízení mířidel a závěrečným dvacátým výstřelem netrefil terč.

Musel na trestné kolo, a tím přišel o šanci na stupně vítězů. Čudov se mezitím udržel ve vedení, ale dojela ho dvojice Björn Ferry ze Švédska a Nor Stian Eckhoff. Ten se těsně před cílem pokusil o nástup, který ale zachytil Čudov a ve finiši byl k radosti domácích fanoušků rychlejší.

Šlesingr nakonec dojel osmý, když v cíli o špičku lyže předstihl Björndalena. Ostatní čeští biatlonisté se do třicítky nejlepších nevmáčkli: Jaroslav Soukup skončil těsně za bodovanými pozicemi jednatřicátý, Roman Dostál a Ondřej Moravec doplatili na nepřesnou střelbu.

Reklama