Hlavní obsah

Sdruženář Slavík překvapil na závěr sezóny SP pátým místem

OSLO

Český sdruženář Tomáš Slavík dosáhl v závěrečném závodě sezóny Světového poháru životního úspěchu a na legendárním Holmekollenu si dojel ve sprintu pro páté místo. Pětadvacetiletý člen liberecké Dukly, jehož nejlepším umístěním v kariéře SP byla dosud dvakrát 24. příčka, těžil v běhu na 7,5 km z vynikající výchozí pozice po skoku, po němž mu patřila třetí pozice.

Článek

Letošní vítěz univerziády Slavík předvedl v několikrát odložené soutěži a proměnlivých povětrnostních podmínkách skok dlouhý 103 metrů a na trať vyrazil 28 sekund po nejlepším skokanovi Espenu Rianovi. Ten se však v průběhu závodu propadl a pro vítězství si dojel Francouz Jason Lamy Chappuis, po skoku druhý.

Z devatenáctého místa až k pomyslné stříbrné příčce si doběhl v nejlepším čase Rakušan Felix Gottwald, jenž se dnes v Oslu rozloučil s kariérou. Třetí byl Američan Bill Demong.

Slavík ztratil na pátém místě na Lamyho Chappuise 37,6 sekundy, za Demongem zaostal zhruba 13 sekund. Bodů se v posledním závodě sezony dočkal i zkušený Pavel Churavý, jenž si v běhu polepšil oproti skokanské části o jednu příčku a byl klasifikován na 23. pozici.

Podobně jako v dnešní soutěži skokanů specialistů, i sdruženáře ovlivnily náročné podmínky. Závodnici se museli vyrovnat s měnícím se větrem, deštěm se sněhem i nepříliš kvalitní nájezdovou stopou. Na to doplatili například i mistři světa ze Sappora Hannu Manninen a Ronny Ackerman, kteří vyrazili na běžeckou trať jako poslední.

Skvělému běžci Manninenovi, jenž si díky zrušení sobotního závodu zajistil předčasně čtvrtý křišťálový glóbus za vítězství v SP, se nakonec podařilo postoupit alespoň na bodované 29. místo. Německý favorit Ackermann skončil poslední dvaačtyřicátý.

Sdruženáři v právě skončené sezoně doplatili na netypickou zimu, jež byla charakterizována nedostatkem sněhu, ze zástupců lyžařských sportů nejvíce. Kvůli špatným podmínkám na běh, ale i jako v sobotu vinou větru, bylo zrušeno bez náhrady pět z 19 závodů včetně dvou lednových podniků v Harrachově.

Výsledky:
1. Lamy Chappuis (Fr.) 21:48,2, 2. Gottwald (Rak.) -12,6, 3. Demong (USA) -24,3, 4. Stecher (Rak.) -32,4, 5. Slavík (ČR) -37,6, 6. Moan (Nor.) -38,8, 7. Bieler (Rak.) -39,4, 8. Kaitainen (Fin.) -39,5, 9. Markengbakken (Nor.) -42,2, 10. Denifl (Rak.) -46,6, ...23. Churavý (ČR) -1:39,2.
Konečné pořadí SP (po 14 závodech):
1. Manninen (Fin.) 765, 2. Lamy Chappuis 696, 3. Moan 684, 4. Bieler 679, 5. Gottwald 652, 6. Kircheisen (Něm.) 494, ...45. Slavík 50, 57. Churavý 15.

Reklama