Hlavní obsah

Svaz lyžařů vyplatí odměny, ale očekává nedostatek financí

PRAHA

I když české lyžování zažilo nejlepší sezonu v historii, bude se zřejmě v dalším roce potýkat s nedostatkem financí. Důvodem je zima téměř bez sněhu, kvůli níž Svaz lyžařů České republiky (SLČR) přijde o více než deset miliónů korun na dividendách z akcií v lyžařských střediscích v Peci pod Sněžkou, Harrachově a Špindlerově Mlýně.

Článek

Prostředky na odměny ve výši skoro čtyři miliony korun pro závodníky a jejich realizační týmy za úspěchy ve Světovém poháru a celkem šest medailí ze světových šampionátů však svaz má a prémie prý vyplatí včas.

Mistry světa jsou běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, slalomářka Šárka Záhrobská a skikrosař Tomáš Kraus, stříbra vybojovali Neumannová, další skikrosař Stanley Hayer a bronz běžci na lyžích Dušan Kožíšek a Milan Šperl ve sprintu dvojic. Za zlatou medaili dostanou závodníci půl miliónu korun a 125.000 pro realizační tým, dál jsou odměny odstupňovány. "Do konce května, kdy končí reprezentační smlouvy, tyto peníze vyplatíme," řekl v úterý novinářům předseda svazu Lukáš Sobotka. Další odměny jsou za celková umístění ve Světovém poháru.

Vedení SLČR už má připravený základ nových reprezentačních smluv. Nebojí se funkcionáři, že medailisté ze světových šampionátů s jejich zněním nebudou souhlasit a dojde na spory, jak tomu bylo v minulých sezónách v případě Neumannové, skokana na lyžích Jakuba Jandy, či boulařky Nikoly Sudové? "Nemyslím, že by nastal zásadní problém, i když nějaké potíže jsou vždy," řekl Čestmír Skrbek, člen výkonného výboru svazu a sportovní ředitel úseku běhu na lyžích. "Vedení svazu bude do jednání sportovců s úseky o smlouvách aktivně zasahovat, aby ke sporům nedošlo," řekl Sobotka.

Ztráta z dividend je ohromná 

S již připraveným plánem na další sezónu chce vedení SLČR předstoupit i před zástupce ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, resorty vnitra a obrany i před Český olympijský výbor. "Budeme se snažit získávat peníze všude," uvedl Skrbek s tím, že by mělo dojít i na státní finance. "Letošní zima nám nepřála, ta ztráta z dividend bude ohromná, možná i patnáct miliónů," řekl Sobotka. Rozpočet SLČR na loňskou sezonu činil 67 miliónů korun, přičemž dividendy z výdělku lyžařských středisek v Krkonoších do něj přinesly 24 miliónů.

Svaz má v plánu pracovat hodně s mládeží a ze sportovních úspěchů pak profitovat. "Aby nebyla narušena kontinuita úspěchů," podotkl Petr Hošek z agentury Czech Ski Partner, s níž svaz loni podepsal smlouvu na více než 100 miliónů korun do olympiády ve Vancouveru. "Dva roky před mistrovstvím světa v Liberci nechceme, aby výkonnost lyžařů šla dolů," uvedl Sobotka. Nechtěl specifikovat, kolik firma Czech Ski Partner svazu již přinesla financí. "Zatím plní smlouvu, to je pro nás důležité," prohlásil pouze.

Úseky si budou muset v dalším roce pomoci samy marketingovou činností a sháněním sponzorů. "Už teď z toho nespím, přišli jsme o dividendy i zisk z Nového Města," připomněl Skrbek zrušený Světový pohár v běhu na lyžích na Vysočině. "Ale ať to nevypadá, že brečíme, my se s tím popereme. Musíme ty výsledky prodat," dodal.

Reklama

Související témata: