Hlavní obsah

S Neumannovou se ve Falunu loučili fanoušci i soupeřky

FALUN

Vskutku důstojné rozloučení s kariérou prožila v sobotu Kateřina Neumannová ve švédském Falunu. Čtyřiatřicetileté lyžařce aplaudovali nejen čeští fanoušci a kamarádi, ale i tisíce diváků podél trati a na stadionu. Běžkyně si slávu užívala, rozdávala úsměvy, rozhovory, občas na ní bylo vidět i dojetí.

Článek

"Katarina Neumannova, ve svém úplně poslední závodu kariéry," křičel do mikrofonu komentátor krátce před finišem, v němž česká sportovní hvězda skončila druhá za Norkou Marit Björgenovou. "Mělo to atmosféru, lidi byli i v lese při stoupání, byl to nad očekávání krásný závod," řekla Neumannová novinářům.

Doma v Čechách takové loučení s fanoušky prožít nemohla, neboť SP v Novém Městě na Moravě byl koncem loňského roku vinou nedostatku sněhu zrušen. "Bylo by to pěkné, ale nešlo to uskutečnit. Na druhou stranu jsem ráda, že to nebylo v Číně či v Japonsku," připomněla závody na dálném Východě, kam diváci na lyžování nechodí a nepřišli ani na MS v Sapporu, kde vyhrála desítku volnou technikou.

Jedinou kaňkou na rozlučce byla neúčast jejího kouče Stanislava Frühaufa, který zůstal na Šumavě. "Je to škoda, že tady Standa nebyl," řekla Neumannová a zaleskly se jí při tom oči. "Nicméně jsme toho spolu dokázali hodně a oba to v sobě budeme mít schované. To je pro nás důležité," uvedla.

Neumannová přestala být ze dne na den závodnicí, ale prý si to ještě neuvědomuje. "Je fakt, že teď už jenom můžu, teď už nemusím sportovat," prohlásila. Lidé z jejího okolí hovoří o tom, že si své rozhodnutí rozmyslí a vydrží do MS v Liberci 2009. Podobně mluvila ve Falunu i vítězka SP Virpi Kuitunenová z Finska. "Já se tam na ni přijedu jen podívat," ujistila, že rozhodnutí je nezvratné.

Vítězství v posledním závodu upřela Neumannové Björgenová, i když by jí ho prý přála. "Ale i pro mě bylo hodně důležité, měla jsem špatnou sezónu," řekla Norka. Věděla, že Neumannová končí. "Je to velká událost, přeji hodně štěstí ve zbytku života," otočila se na českou běžkyni. "Možná, že se uvidíme v Česku," dodala. "To musíme, protože Marit a Virpi jsou oblíbenkyně mé dcery Lucky," doplnila Neumannová s úsměvem.

Nástupci spíš mezi muži 

Kdysi prohlásila, že po třicítce určitě závodit nebude. Nakonec "přetáhla" o čtyři roky. "Ale mezitím jsem porodila Lucinku, tím jsem si trochu tahle mladistvá neuvážená prohlášení mohla dovolit poupravit," řekla. "Nechtěla jsem běhat do pětatřiceti a skončit jako lyžařka, která má medaile a jinak nic. Teď končím s medailemi i s osobním zázemím," vysvětlila. Těší se také, že se zbaví mediálního tlaku. "Poslední měsíc to byly pořád tejné otázky, už jsem nevěděla, co říkat," pravila.

Konec kariéry oslaví už dnes večer, ale prý nijak bujaře. "Ráda se všemi posedím, bude to pohoda, ale na takovou uvolněnou oslavu doma, kde se končí na stolech, přijde čas později," smála se. Slavit prý bude v šumavské hospodě U Ptáčků, v Písku, doma v penzionu na Zadově s fanoušky. Čeká ji i květnové vyhlášení Krále bílé stopy v rodném Písku. "Aspoň se tam trochu odvděčím, mám k tomu městu krásný vztah, ale v poslední době ho zanedbávám," prohlásila.

Když přijde řeč na její možnou nástupkyni, zatváří se Neumannová skepticky. "Jsou talenti, ale spíš mezi klukama," řekla. Dobře v letošní sezoně jezdí Kamila Rajdlová. "Ale od toho šestého až osmého místa na stupně vítězů či ke zlaté medaili je třeba udělat ještě poslední a nejtěžší krok," uvedla. Aktivně se v hledání nové lyžařské jedničky angažovat nehodlá. "Chci si od toho prostředí odpočinout. Budu žít jiný život. Budu se na závody jezdit dívat, ne do práce," řekla.

Reklama