Hlavní obsah

Novotný je vítězem Evropského poháru ve snowboardcrossu

SERFAUS

Michal Novotný je celkovým vítězem Evropského poháru ve snowboardcrossu. Třináctý muž z olympijských her v Turíně vyhrál konečné hodnocení díky druhému místu v nedělním posledním závodu v rakouském Serfausu. Závěrečný závod vyhrál další český reprezentant David Bakeš a dostal se tak na třetí místo celkového pořadí EP.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Snowboardista Michal Novotný.

Článek

Na třetí pozici se v neděli prosadil Slovinec Rok Rogelj, čtvrtý a poslední ve finálové jízdě skončil Rakušan Mario Fuchs. Mezi českou dvojici se v konečném pořadí vklínil německý závodník David Speiser. Novotný s Bakešem tak úspěšně zakončili sezónu, v níž se českým závodníkům i vinou zdravotních problémů příliš nedařilo.

Ze sobotní kvalifikace postoupili vedle Novotného a Bakeše také nakonec čtrnáctý Pavel Heiník, Václav Havlík a šestnáctiletý talent Albert Jelínek. V ženské kategorii tuto pětici doplnila Klára Koukalová, která se po vítězství v první rozjížďce zamotala do hromadného pádu, který ji připravil o postup do finále a další boje o vítězství v celém seriálu EP.

V první finálové jízdě se zranil Havlík, který po srážce s jedním ze soupeřů upadl při skoku na záda a z trati ho musel do nemocnice přepravit vrtulník. Má krev na plicích, ale podle posledních informací by měl být v pořádku. V Rakousku zůstal na pozorování.

Novotný vítězstvím rozšířil počet českých závodníků, kteří se mohou účastnit závodů Světového poháru v příští sezóně, na šest. "David vyhrál díky Michalovi, který obětoval cenné desetinky odblokováním soupeřů po výborném startu a v následné klopené zatáčce. Vytvořil tím prostor pro Davida, který mohl proklouznout vnitřkem na první pozici," pochválil Novotného kouč reprezentace Martin Jelínek.

Výsledky:
1. Bakeš, 2. Novotný (oba ČR), 3. Rogelj (Slovin.), 4. Fuchs (Rak.).
Konečné pořadí EP:
1. Novotný, 2. Speiser (Něm.), 3. Bakeš.

Reklama