Hlavní obsah

Zástupci FIS jsou spokojení s přípravou Liberce na lyžařské MS

LIBEREC

Zástupci Mezinárodní lyžařské federace jsou spokojení s výstavbou sportovišť a stavem příprav na mistrovství světa v klasickém lyžování, které se v Liberci uskuteční v roce 2009. Během své dvoudenní inspekce narazili jen na malé detaily v organizaci, zejména v oblasti marketingových práv, které ještě musí pořadatelé dořešit. Novinářům to ve čtvrtek řekla generální sekretářka světové federace FIS Sarah Lewisová.

Článek

"Potěšila nás zejména výstavba stálých budov v obou areálech," uvedla. FIS se nyní zaměří na přípravu testovacích závodů, které se pod Ještědem uskuteční v únoru 2008. Chce při nich vyzkoušet co nejvíce procesů, nejen sportovní organizaci, ale i třeba akreditační systém, dopravu a doplňkové služby. FIS pochválila pořadatele i za sestavení asi tisícičlenného týmu dobrovolníků, kteří se budou na organizaci šampionátu podílet. "Sapporo nasadilo vysokou laťku," poznamenala Britka Lewisová s odkazem na letošní šampionát.

Podle prezidenta organizačního výboru Romana Kumpošta prověřili komisaři FIS celkem jednadvacet oblastí organizace, vedle sportovišť a výstavby infrastruktury se zajímali i o dopravu, marketingové otázky, televizní přenosy, zajištění ceremoniálů nebo servis o VIP hosty. Inspekce se zúčastnili i zástupci EBU a APF - vlastníci televizních, rozhlasových a marketingových práv.

Výstavba začala loni v srpnu

Výstavba skokanského areálu na Ještědu začala vloni v srpnu. "Dokončené je opláštění budovy rozhodčích, staví se tam ještě šestipodlažní budova za více než 134 miliónů korun," řekl mluvčí Vladimír Zemánek. Multifunkční objekt poskytne zázemí pro MS a bude v něm i restaurace pro turisty s celoročním provozem. Připravuje se také výrazné rozšíření parkovacích míst a stavba nové lanovky pro skokany. Na Ještědu vyrostou ještě tribuny, které nabídnou celkově asi 13 000 míst.

Běžecký areál ve Vesci na jihovýchodním okraji Liberce pojme 15 až 20 tisíc lidí, mobilní tribuny u stadionu budou pro 8500 diváků. Na dvou okruzích o délce 3,75 kilometru půjde vytyčit celkem devět tras. Nyní se staví přístupové cesty a parkoviště. Výstavba budov teprve začne. Zakázku za 220 miliónů korun přitom musejí stavbaři dokončit do října.

Areály Ještěd a Vesec jsou spolu s Tipsport Arenou a historickým centrem města základními pilíři MS 2009. Tipsport Arena poskytne zázemí organizačnímu výboru i médiím a náměstí Dr. Edvarda Beneše se promění v místo slavnostních ceremoniálů.

Radnice chce zajistit další ubytovací prostory

Zhruba 280 miliónů korun bude stát oprava kolejí Technické univerzity, kde budou bydlet sportovci. Další ubytovací prostory chce zajistit i radnice, která připravuje vybudování několika domů s 254 byty. Kvůli problémům s dotacemi se však celý projekt komplikuje. Výstavba všech objektů přijde zhruba na 750 miliónů korun. Vláda podpoří šampionát 569 milióny, 150 miliónů přidá krajský úřad a zbytek město.

Šampionát v Liberci, jehož kandidatura uspěla až napočtvrté, se uskuteční od 18. února do 1. března 2009. Lewisová předpokládá, že na šampionát přijede přes 200 000 diváků. Zúčastní se hlavně 500 sportovců a asi 10 000 akreditovaných hostů.

Reklama

Související témata: