Hlavní obsah

Skok, který změnil akrobatické lyžování

PRAHA

Aleš Valenta měl po dobu své kariéry motto: „Nejdu do sportu s tím, že chci vyhrávat, ale s tím, že chci někam posunout ten sport i sám sebe.“ Největší posun udělal 19. února 2002.

Foto: čtk

Aleš Valenta

Článek

Trojné salto s pěti vruty. Kombinaci, která zajistila Aleši Valentovi sportovní nesmrtelnost, nikdy předtím v závodě nezkusil. Až při druhém kole olympijského finále v Salt Lake City mohl vystřelit ruku zaťatou v pěst směrem k nebi - jako první muž planety tento skok nejvyšší náročnosti zvládl.

„Tušil jsem, že to bude stačit na medaili,“ přiznával po závodě. Jenže ve hře bylo i olympijské zlato! Valenta byl po prvním kole pátý, a tak musel čekat... Nahoře nakonec zbyl už jen Erik Bergoust -americký vítěz prvního kola. Jenže skok totálně pokazil a šumperský rodák už věděl, že bude olympijským vítězem!

Jeho nečekaný úspěch způsobil v Česku poprask. Spíše se ten den očekával útok na medaili od Kateřiny Neumannové, která zrovna závodila ve sprintu. O to nečekanější bylo zlato v disciplíně, jejíž pravidla se čeští fanoušci teprve pozvolna učili.

Salt Lake City odstartovalo Valentománii 

Valenta měl už na svém kontě čtvrté místo z naganské olympiády, ale sportovní celebritou rozhodně nebyl. Až senzační zlato odstartovalo Valentománii. „Rozdal jsem tolik podpisů, že už se moje jméno změnilo jen v AšVal,“ vybavuje si.

Tehdy devětadvacetiletý skokan se stal reklamním tahákem, ozdobou banketů, zahrál si ve videoklipu s Monkey Business, dal se dohromady s moderátorkou Elen Černou, s níž má syna Denise a dceru Amélii. Podle marketingových expertů dokázal svůj olympijský triumf finančně zhodnotit maximálně. „Ale zůstal jsem nohama na zemi. Kdyby mi bylo třiadvacet, zamávalo by to se mnou asi víc,“ myslí si.

Sportovně už na svůj triumf i vinou častých zdravotních problémů nenavázal. Přesto zůstane zapsán jako druhý český individuální vítěz zimní olympiády, po Raškovi. „Ale nejradši budu vzpomínat na tu bandu závodníků, se kterou jsme jezdili po závodech,“ říká. Jeho nástupce v akrobatických skocích je zatím v nedohlednu. „Teď je to na trenérech a svazu, bude to chvíli trvat, než vyroste nový český závodník do světové špičky,“ ví Valenta.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články