Hlavní obsah

Světový pohár v běhu na lyžích by mohl zavítat do Prahy

Světový pohár v běhu na lyžích by v příští sezóně mohl zavítat do Prahy. O konání závodu ve sprintu přímo na Pražském hradě, který by byl součástí druhého ročníku seriálu Tour de Ski, usiluje bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. O případném pořádání závodu by se mělo rozhodnout příští týden za kongresu Mezinárodní lyžařské federace FIS ve slovinské Portoroži. Informaci přinesl ve svém středečním vydání Deník.

Foto: www.jiz50.cz

Ilustrační fotografie

Článek

"Je to velmi reálné, termín mám už ve svém počítači," řekl podle listu šéf běžeckého lyžování FIS Jörg Capol. Závod by byl večerním sprintem pod umělým osvětlením a nahradil by loňský díl v Mnichově, kde se běželo na olympijském stadiónu. Podle expertů by závod stál deset miliónů korun, povolení by museli dát mimo jiné památkáři i Kancelář prezidenta České republiky Václava Klause.

"Na hradě to už mám prochozené a vyhlídnuté," prohlásila prý Neumannová, která by měla společně se svým bývalým manažerem Josefem Jindrou a jeho agenturou závod organizovat. Oficiální žádost nicméně zatím nepodali.

"Pořadatelé Světového poháru v běhu na lyžích zatím Kancelář prezidenta republiky ani Správu Pražského hradu s žádným návrhem oficiálně nekontaktovali. Dokud nebudou seznámeny s podrobnostmi k organizaci a technickými podmínkami závodu, nemůžeme se k možnosti pořádání této akce na Pražském hradě nijak vyjádřit," informoval ČTK mluvčí prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Také prezident Václav Klaus ČTK řekl, že o chystané akci se dozvěděl až ve středu ráno z tisku. Považuje to nicméně za zajímavou informaci.

Klání v Praze by mělo navázat na závod v Novém Městě na Moravě, kde by Tour de Ski měla začít. Loni byl závod na Vysočině vinou špatných sněhových podmínek zrušen. V Praze by organizátoři museli připravit okruh s umělým sněhem. "Firma z Nizozemska ho dodá na klíč," uvedl Jindra.

Reklama

Související témata: