Hlavní obsah

Neumannová probírala s prezidentem pořádání SP na Hradě

PÍSEK

Nejen jako zábavu, ale i jako práci brala Kateřina Neumannová páteční výlet do Písku, kde je hlavní hvězdou vyhlášení ankety o Krále bílé stopy. Do jejího rodného města totiž zavítal prezident České republiky Václav Klaus, její dlouholetý fanoušek, s nímž hodlala Neumannová probrat možnosti pořádat závod Světového poháru v běžeckém sprintu na lyžích na Pražském hradu. V posledních týdnech dvojnásobná mistryně světa stále přemýšlí o své budoucnosti a střídá pracovní dny v Praze s relaxací a sportem na Šumavě.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová na vyhlášení ankety Král bílé stopy v Písku, kde probíhá zároveň i její rozlučka s kariérou.

Článek

Nedávnou překvapivou informaci o tom, že by se mohl v české metropoli závod v rámci druhého ročníku Tour de Ski pořádat, Neumannová potvrdila. "Ale je to ještě hodně předčasné, nejdřív se musíme dohodnout s panem prezidentem, pak s dalšími orgány," nechtěla olympijská vítězka předjímat. Přesto má už v hlavě jasný plán na pražský závod. Start sprintu nad schody z Nerudovy ulice, okruh na Hradčanském náměstí a cíl u Lorety.

"Chceme ukázat Prahu, co je na ní hezké," řekla. "Je to ale jen idea, může se změnit," upozornila. Sama by se prý tohoto závodu ani exhibičně nezúčastnila. "Ne, ne, ne. To určitě ne. Kdyby se podařilo tento závod zrealizovat, určitě bychom tam udělali rozloučení s mými historicky největšími soupeřkami, které bych pozvala a udělala ještě jedno loučení na sněhu," přemýšlela nahlas.

Prezidentovi je v Písku průvodkyní, společně shlédli historické centrum města, slavný kamenný most, vedle Neumannové nechyběla ani její dcera Lucie. Do Písku na její rozlučku s fanoušky zavítal ze Šumavy i kouč Stanislav Frühauf. V pátek ráno, když se Neumannová byla proběhnout po čtvrtečním večírku na Zadově, jej potkala s motorovou pilou v lese u Matesa, slavném šumavském místě, kde pravidelně před důležitými závody rozjímala.

Na sobotu chystá Neumannová velký mejdan na Zadově

"Křikla jsem na něj z legrace, že jedu na trénink, jestli je připraven. Povídal, že má všechno," usmívala se běžkyně. Dlouho se neviděli, takže se zapovídali. "Ale stejně jsem se byla jen proběhnout, vyvětrat po tom večírku," řekla Neumannová s potutelným výrazem ve tváři. Do Písku přijela slavit jen decentně. "Protože na zítřek jsem pozvala členy reprezentace, kamarády a kolegy na Zadov, bude nás asi pětadvacet, takže to bude asi velký mejdan," prozradila.

Aktivit má prý hodně, zařizuje věci kolem pražského závodu, řídí tým Kateřiny Neumannové, pracuje i jako manažerka nejlepší české skifařky Miroslavy Knapkové. "Jsou i další věci, ale o těch až později," odmítla porušit svých "100 dní hájení", které si dala při posledním Světovém poháru ve Falunu a které vyprší koncem června. Nejvíce si pak odpočine na Zadově. "Když odjedu z Prahy, sjedu z hlavní silnice a odbočím do těch kopečků, tak ze mě spadne napětí a stres, který tam vždycky mám," přiznala.

Doma má stále ještě šest párů lyží Madshus, tři na klasiku a stejný počet na bruslení, těch nejlepších závodních. Nechala si je, zatímco zbytek putoval do Norska na renovaci. "Bylo mi líto je někomu dát, ještě se rozmyslím, co s nimi udělám," prohlásila. A jak dlouho vůbec vydrží nelyžovat? "Tak do podzimu?" řekla. Pojede totiž jako zástupce firmy Madshus na ledovec na Dachstein. "Takže asi tam. Ale spěchat nebudu, počkám si na pěkné počasí a přírodní sníh," dodala s úsměvem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články