Hlavní obsah

Neumannová vyhrála posedmé anketu Král bílé stopy

PÍSEK

Kateřina Neumannová je posedmé českou lyžařskou královnou. Olympijská vítězka a dvojnásobná mistryně světa vyhrála diváckou anketu Král bílé stopy počtvrté za sebou a ocenění převzala dnes v Písku, ve svém rodném městě. Slavnostní ceremoniál proběhl ve stanu pod otevřeným nebem, z něhož vedla až na nejstarší kamenný most v Evropě přes řeku Otavu 120 metrů dlouhá běžecká trať s umělým sněhem a klasickou stopou vedoucí z pódia.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová na vyhlášení ankety Král bílé stopy v Písku.

Článek

Neumannová v ní na závěr absolvovala před množstvím přihlížejících diváků rozlučkový běh. "Jsem hrozně ráda, že jsem nakonec vyhrála, protože to je doma v Písku," prohlásila Neumannová, jež se v Písku narodila v roce 1973 a většinu své kariéry strávila na šumavském Zadově, poslední dva roky ve svém penziónu. "Jsem tady domácí a tomu městu hodně dlužím. Neměla jsem v průběhu kariéry na zdejší fanoušky, kteří mi vždycky fandili, moc času. Tak snad jsem jim to teď alespoň trochu vynahradila," řekla.

Největší soupeřkou v anketě jí nakonec podle očekávání byla slalomářka Šárka Záhrobská, další česká mistryně světa. "Ona má kariéru před sebou, mistrovství světa už vyhrála, tak ještě olympiádu," usmála se Neumannová.

Záhrobská na druhém místě 

Neumannová se podle očekávání jasně stala i nejlepší běžkyní na lyžích. Nejlepší sjezdařkou je Záhrobská a dalším, kdo mohl v celkovém hodnocení večer Neumannovou porazit, byl skikrosař Tomáš Kraus, rovněž světový šampión a nejlepší akrobatický lyžař. V celkovém pořadí nakonec skončil třetí.

Kategorii skokanů na lyžích vyhrál Jakub Janda, nejlepším snowboardistou se stal Michal Novotný, sdruženářem Tomáš Slavík a kategorii travních lyžařů vyhrál Jan Němec. Nejlepším juniorem je mistr světa ve své kategorii ve skoku na lyžích Roman Koudelka a trenérem roku se stal Petr Záhrobský.

Anketa se vyhlašuje od roku 1973 a jejím prvním vítězem byl skokan na lyžích Rudolf Höhnl. V letech 1994 až 1999 se hlasování nekonalo. Neumannová vyhrála poprvé v roce 1992 ještě v době Československa a je od roku 1989 po běžkyni na lyžích Alžbětě Havrančíkové jedinou ženou, které se to povedlo.

Král bílé stopy
Král bílé stopy: 1. Neumannová, 2. Záhrobská, 3. Kraus.
Běh na lyžích: Kateřina Neumannová.
Sjezdové lyžování: Šárka Záhrobská.
Skoky na lyžích: Jakub Janda.
Akrobatické lyžování: Tomáš Kraus.
Snowboarding: Michal Novotný.
Travní lyžování: Jan Němec.
Severská kombinace: Tomáš Slavík.
Junior roku: Roman Koudelka (skoky na lyžích).
Trenér roku: Petr Záhrobský (Šárka Záhrobská).

Reklama