Hlavní obsah

Neumannová čeká na svolení lyžařského sprintu na Hradě

PRAHA

Olympijská šampionka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová už přemýšlí o konečné podobě trati na Hradčanském náměstí, na níž by se 30. prosince mohl uskutečnit sprint běžců na lyžích v rámci seriálu Tour de Ski. Závod určitě proběhne v České republice, ale konkrétní lokalita ještě není jistá. Neumannová a její partneři v organizačním výboru zatím čekají na povolení uskutečnit závod Světového poháru v blízkosti prezidentského sídla.

Článek

"Máme pozitivní reakce na to, že to chceme udělat, a všichni nám chtějí pomáhat, ale ještě nemáme to definitivní rozhodnutí," řekla po úterním přijetí u premiéra Mirka Topolánka nejlepší česká sportovkyně loňského roku, která po sezóně ukončila kariéru.

Navzdory nejistotě už spřádá plány, kde přesně okruh postavit. Start by měl být těsně před bránou, kterou hlídá hradní stráž. Závodit se bude pouze na náměstí, do přilehlých uliček trať nepovede. "Ty jsou moc úzké, na parametry na svěťák by to určitě nestačilo. Samotné Hradčanské náměstí má parametry velkolepé a sportovně si myslím, že se tam dá udělat krásná trať," uvedla Neumannová.

Sníh se vyrobí ve stanech

Vzhledem k nedostatku času musí na konkrétní podobě okruhu pracovat už nyní, i když ještě její tým nezískal potřebná povolení. Moudřejší by měli organizátoři být po jednání s pražským primátorem Pavlem Bémem, které by se mělo uskutečnit v nejbližších dnech.

Znalost přesné trasy je nezbytná také k odhadu, kolik bude potřeba sněhu. Vzhledem k poloze Prahy je pravděpodobné, že bude nezbytných několik desítek až stovky aut umělého sněhu. Počasím se pořadatelé nesmějí nechat zaskočit. "Chceme sníh vyrobit přímo na místě ve stanech, což je technologie výroby, která funguje až do nějakých dvaceti nad nulou, možná až pětadvaceti," dodala Neumannová. Na sněhu vyrobeném stejnou technikou absolvovala v polovině května exhibiční rozlučku s kariérou v rodném Písku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články