Hlavní obsah

Lyžařku Záhrobskou čeká v létě vysokohorské soustředění

PRAHA

Letní přípravu mistryně světa ve slalomu Šárky Záhrobské letos obohatí vysokohorské soustředění. Fyzickou kondici bude nabírat v nadmořské výšce 1800 metrů ve známém italském středisku Val Gardena a v jejím tréninku to bude oproti minulosti novinka.

Článek

Záhrobská už má po dovolené za sebou první lyžování na ledovcích a ve čtvrtek ještě vyrazí na šest dní na Hintertux. "I když tyto tréninky nepatří mezi ty nejzáživnější, tak jsem se na lyže těšila," popsala česká závodnice úvod přípravy při setkání s novináři po úterním obědě s premiérem Mirkem Topolánkem.

Na ledovcích si prý vyzkoušela lyže upravené podle nejnovějších parametrů Mezinárodní lyžařské federace FIS. "Už na nich trénujeme, jsou trochu širší a nejsou tak točivé. Já na nich zas nějaký velký rozdíl necítím, mně se na nich jezdí dobře," dodala.

Přes léto ale odloží lyže do kouta a vydá se na tři týdny do Val Gardeny. Tam se tréninkový program ponese ve stejném duchu jako loni, znovu bude spolupracovat s kondičním trenérem Antonínem Strachem. "Nečeká mě tam zase nic moc odlišného, než dělám tady v Praze, jen trochu změníme rytmus. Bude to nádherné prostředí Dolomit, já se tam těším," řekla dvaadvacetiletá lyžařka.

Bude využívat posilovnu, chystá se jezdit na kole a vybíhat do tamních kopců. S přispěním vysoké nadmořské výšky by měla rozvinout především vytrvalost. "Vytrvalost mám velmi průměrnou nebo i dost zaostalou a potřebuji ji ke svému sportu, abych mohla pilovat sílu a nějakou tu rychlost," vysvětlila Záhrobská, proč jede na vysokohorské soustředění.

Přes prázdniny obvykle nelyžuje. Musela by jet do Chile nebo na Nový Zéland, ale o tom v týmu pod vedením jejího otce Petra neuvažovali. "Myslím, že pro mě na to teď není doba. Až na tom budu fyzicky tak, že nebudu muset sílu zlepšovat, ale bude stačit ji udržet, tak potom bude prostor odletět na měsíc na jiný kontinent. Možná za dva za tři roky," uvedla rodačka z Benecka.

Reklama